Derventski list
Друштво

Скулптура од абоноса
буди свијест о очувању природе

Скулптура од абоноса ноћна птица сова, аутора академског сликара Саше Богдана, постављена је данас у Улици Краља Петра Првог на „Харману“ у близини сједишта Градске туристичке организације.
Директор Туристичке организације Биљана Теофиловић казала је да је ријеч о пројекту који почео је прије неколико година постављањем скулптуре од абоноса у кругу предузећа „Комуналац“, а настављен је данас поставком ове скулптуре.
– Све то чинимо у знак подизања свијести о потреби очувања укринског храста абоноса, “Воденог цивјета” и природе уопште. Накнадно ће бити постављена табла на српском и енглеском језику која описује о чему је ријеч, а око скулптуре засадили смо цвијеће – казала је Теофиловићева.
Аутор скулптуре дервенски академски сликар Саша Богдан појашњава да се ради о окованој птици која подсјећа на ноћну птицу сову.
– Ако не чувамо природу и околину дању и ноћу, све те Богом дате вриједности ће одлетјети као птице из нашег окружења. Стога, сматрамо да ће управо овакав гест постављања скулптуре у јавном простору пробудити код грађана свијест за потребом очувањем овог феномена – абоноса, “Укринског цвијета”, као и животне средине – казао је Богдан.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

Данима траје помама
за кућним ковид тестовима

Derventski List

Спортски риболовци
надметаће се у недјељу

Derventski List

Ниском успјеха
постали понос града

Derventski List