ИЗДВОЈЕНОНовости

ВЛАДА РС ЧВРСТО СТОЈИ УЗ ДЕРВЕНТУ

Премијер Републике Српске Радован Вишковић посјетио је данас Дервенту и том приликом са начелником општине Милорадом Симићем и његовим сарадницима, као и привредницима, разговарао о тренутној ситуацији у општини и потребама и потешкоћама које треба да заједничким снагама буду ријешене.

Дервента је једна од првих локалних заједница које је премијер посјетио, а на састанку се разговарало о потреби изградње брзе цесте Брод-Дервента-Добој, раду Републичке управе за геодетске послове, али и ситуацији у привреди.

– Влада РС је у току 2018. године одобрила пројекте који се реализују у Дервенти, попут проширења вртића, а све своје преузете обавезе ће испоштовати. Проблем са цестама је реалан и објективан, Дервента је у близини ауто-пута и у наредном периоду тај ауто-пут треба да се повеже приступном петљом за Дервенту и Станаре – рекао је Вишковић истичући да је питање уређености корита Укрине и даље актуелно, посебно у вријеме поплава.

Начелник Симић је премијеру представио привредну ситуацију у Дервенти подсјећајући на податке по којима је Дервента лидер у РС и БиХ.

– Извоз у 2018. години је износи 340 милиона КМ, увоз је мањи што је јако важно, али нама је својеврсни хендикеп вожња и у догледно вријеме треба размишљати о изградњи брзе цесте Брод-Дервента-Добој. Дотакли смо се рада Репбличке геодетске управе јер овдје се тражи квадрат више, а јако је тешко рећи страним инвеститорима да јесмо власници земљишта, а да у исто вријеме нисмо – истакао је Симић додајући да су у току разговори са још три иностране компаније које би започеле пословање у Дервенти.

– Дервента заслужује своје мјесто и сигурно је да ћемо у будућности ићи према томе да добијемо статус града и регионалног центра – додао је Симић.

На састанку је договорено и да се од руководства Фабрике цијеви „Унис“ затражи да направи информацију и достави Влади Српске, како би се сагледала ситуација и очекивања, те пронашле мјере за превазилажење тренутне ситуације у складу са законским рјешењима. Након тога, премијер је са делегацијом општине посјетио предузеће „Мрежа нетворк“, за које је имао само ријечи хвале, те пружио подршку мјерама које менаџмент фирме настоји да задржи раднике и становништво на овом простору.

– Свих ових година од када постојимо имали смо подршку Владе РС и општине Дервента, а пуно тога заједно можемо још да урадимо. Проблем недостатка радника је осјетан, а ми покушавамо да наше раднике задржимо тако што планирамо ове године да изградимо стамбену јединицу са 33 стана и требаће нам помоћ у томе. Такође, надам се да ћемо у успјети да просјечну плату са 730 марака, колико тренутно износи у овом предузећу, повећамо на 1.000 марака – рекао је директор фирме Зоран Тошић истичући да ће се на овај начин поправити и демографска слика општине.

 

Related posts

На стазе знања ступа 191 ђак првак

admin

СП три деценије ослонац
народу и фактор развоја Српске

Derventski List

УКИНУТО ОГРАНИЧЕЊЕ КРЕТАЊА ЗА СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još