Култура

ДАНИЛОВИЋУ НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЈЕЛО

Српска духовна академија, у сарадњи са Удружењем књижевника Србије, а уз учешће еминентних српских књижевника и интелектуалаца, уручила је књижевнику поријеклом из Дервенте Маји Даниловићу, награду за животно дјело „Раваничанин“.

Награда, која је Даниловићу уручена на свечаности одржаној 19. јуна, са собом носи статус академика Српске духовне академије, а додијељена је за укупан допринос српском пјесништву и лични допринос оживљавању трубадурског пјесништва.

Даниловић је члан Свјетске академије за поезију, и то једини са Балкана међу 60 истакнутих стваралаца из цијелог свијета. Живи и ствара у Београду, објавивши до сада 12 самосталних књига. Пјесме су му објављиване широм свијета у антологијама, часописима, превођене на неколико језика и вишеструко награђиване.

„Раваничанин“

Признање које додјељује Српска духовна академија установљено је у знак сјећања на тројицу средњовијековних монаха, који су од битке на Косову до велике сеобе Срба у манастиру Раваници радили на очувању писмености и културе, скромно се потписујући као Раваничанин 1, 2 и 3.

Related posts

Од уторка продаја
карата за Цецин концерт

Derventski List

ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА „СРП“ ВЕЧЕРАС

admin

Представљање дјела „Ћирилицом пишем“ у сриједу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još