Друштво

Данима траје помама за кућним ковид тестовима

Повећан број становника са симптомима корона вируса, али и приступачна цијена кућних тестова на Ковид-19 створили су праву помаму за овим производом у дервентским апотекама, а од почетка године продато је на стотине ових тестова.

Иако резултати тестирања на Ковид-19 у кућним условима нису валидни, грађани не маре, а тестове купују не на комад, већ на кутију.

Да се махом на корона вирус код куће тестирају читаве породице кажу у свакој од дервентских апотека, а седмичне наруџбе тестова „плану“ за дан или два.

– Тестове наручујемо сваке седмице, али нам стижу једном у 15 дана, али их распродамо за два до три дана. Ради се о 200 до 400 комада, колико успијемо да набавимо, јер на тржишту БиХ влада дефицит за овим тестовима. Прошлог четвртка само у првој смјени, продали смо четири кутије од по 20 тестова, а до краја тог дана отишле су све залихе – кажу у апотеци „Centar – pharm“ додајући да тест кошта од 6,30 до 7,60 КМ у зависности од произвођача и испоруке.

– Купци нам траже углавном десетак тестова, јер се тестирају читаве породице – додали су овој апотеци.

У апотеци „Pharmanova“ такође су потврдили да је потражња за тестовима јако велика.

– Цијеним да смо их имали у вријеме новогодишњих празника продали би и око 10.000 комада. Седмично добијамо око 100 комада и сви се врло брзо разграбе – додали су из ове апотеке уз напомену да је цијена теста око шест марака.

У „Мојој апотеци“ кажу да све кућне тестове које набаве продају без обзира на цијену.

– До сада смо ове тестове набављали од два добављача, који диктирају цијену, а тренутна просјечна цијена је 7,60 КМ и купују се претежно по пет комада. Негдје од 1. јануара дневна потражња је била око 50 тестова – истакли су из ове апотеке.

Осим за кућним тестовима на корона вирус, потражња и даље не јењава за витаминским препаратима који позитивно утичу на имунитет.

– Још увијек су тражени витамини Ц и Д, као и цинк, а у посљедње вријеме акценат је на сирупу који љекари, уз хемомицин и пробиотик, најчешће прописују као терапију обољелим од Ковид-19 – рекли су „Црвеној апотеци“.

Еидемиолог дервентског Дома здравља др Милена Бјеговић Ђујић објашњава да су се кућни тестови показали као прилично поуздани.

– Досадашње искуство је показало да онај коме кућни тест на Ковид-19 покаже позитиван резултат углавном  буде позитиван и на антигенском и PCR тестирању. Без обзира на то, кућне тестове не можемо прихватити као валидне, већ је потребно додатно тестирање неким од званичних тестова у некој од лабораторија – казала је др Бјеговић Ђујић додавши да је то потребно како би се пацијент евидентирао као позитиван и како би добио адекватну љекарску заштиту и како би било издато рјешење о изолацији, те евентуално отворено боловање.

Она је нагласила да сви који добију позитиван налаз кућног теста треба да позову ковид амбуланту како би добили даља упутства.

Појава сиптома корона вируса био је аларм за тестирање кућним тестом за Дервенћанку Мају П.

– Тест је био позитиван и наравно, јавила сам се љекару, који ме упутио на тестирање званичним тестом који је такође био позитиван. Имала сам блаже симптоме, али због укућана и радних колега сматрала сам да треба да се тестирам и сматрам да сам исправно поступила – казала је ова Дервенћанка, док је Драгомиру П. кућни тест био иницијални увид прије повратка у иностранство гдје је запослен.

Упутство

Поред доступности и пријемчиве цијене, једноставно коришћење, те брз резултат, неки су од главних разлога за велику потражњу за кућним тестовима.

– Паковање теста састоји се од картице на којој буду приказани резултати, затим реагенса и бочице. Тест се ради на принципу да се штапићем узме брис из једне и друге носнице, реагенс се претресе у бочицу, штапић са узорком се стави у бочицу, преломи штапић и затвори, мало се промућка, те се три капи стављају на тракицу на картици, те се послије 10 – 15 минута покаже резултат – објаснили су једној од апотека.

Related posts

„Поносне картице“ и за вишечлане породице у Дервенти

admin

ОКЕР БОЈА УКРИНЕ УКЉУЧИЛА АЛАРМЕ

admin

УПИС У ПРИПРЕМНУ НАСТАВУ И ДАЉЕ ТРАЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još