ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервентски лист у Црнчи: Порфирије никада није заборавио родни крај

Неко ко је одрастао овдје, у Брезицима, играо са овдашњом дјецом фудбал и купао се у сеоском потоку да постане поглавар Српске православне цркве, то није само понос нас Перића, него и цијеле Дервенте.

Испричао је Дервентском листу стриц новоизабраног патријарха српског Порфирија Слободан Перић којег смо данас посјетили у засеоку Брезици у Црнчи.

Перић каже да није могао да обузда сузе радоснице након сазнања да је син његовог брата постао патријарх.

  • Он није овде рођен, јер су његови родитељи отишли трбухом за крухом, али је овде, у селу проводио све распусте. Могу слободно рећи да је са нама одрастао и вјероватно због тога никада није заборавио свој родни крај. Одувијек је свакоме помагао и имао слуха за невоље, првенствено своје фамилије. Неријетко се знало десити да финансијски помогне и дан данас се дешава да помогне ако некоме „запне“ – прича патријархов стриц.

Такође, он додаје да је његова светост, још и прије него је уписао средњу школу одлучио шта ће да буде у животу и ка чему ће да стреми.

  • Сјећам се, вазда је много читао. Знало се десити да се запутимо из Црнче пјешке у Дервенту, а да он успут прочита књигу од корица до корица. Једноставно је такав одувијек био. Вјеровао је у Бога и био му посвећен и само је слиједио своје снове и жеље – додао је Перић.

Порфирије Перић данас је устоличен за 46. патријарха српског.

 

Related posts

Почела исплата
борачког додатка

Derventski List

Дервента достојанствено одала почаст хероју

admin

„ТЕКСТИЛАЦ“ УХВАТИО ЗАЛЕТ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još