ИЗДВОЈЕНОНовости

Жртву и подвиге бораца с поносом истицати

Нико не треба да има дилему ко је најзаслужнији за одбрану и стварање Републике Српске, јер су борци ти који су сачували територију и народ, омогућили институционално организовање и живот, плативши највишу цијену. Због тога, свако наше прослављање и окупљање јесте право вријеме да се сјетимо наших сабораца, а поготово погинулих и њихових породица.

Поручено је то данас приликом обиљежавања крсне славе Борачке организације, Митровдана, у оквиру којег је Градска борачка организација уприличила славски обред у Центру за културу.

Предсједник дервентске Борачке организације Чедо Вујичић истакао је да је слобода једна од тековина протеклог рата, а за њу су најзаслужнији управо борци Војске Републике Српске. Он је додао да у Дервенти тренутно живи око 4.000 категоризованих бораца.

– У Дервента тренутно живи 3.814 категоризованих бораца, од чега су 1.694 борци прве категорије. Можда неком та цифра изгледа велика, али треба узети у обзир чињеницу да је нама у Дервенти рат дошао на врата, на кућни праг и да је због тога број бораца нешто већи у односу на друге средине. У Дервенти живи и 719 ратних – војних инвалида од прве до десете категорије, а од којих је девет РВИ прве категорије, односно са најтежим обликом инвалидитета и 34 друге категорије – казао је он додавши да је крсна слава Борачке организације прилика да се укаже на жртву и подвиге које су борци понијели на својим плећима.

– Ми, понекад, заокупљени неким нашим, прије свега егзистенцијалним, проблемима помало заборавимо чињеницу колико је важно нагласити значај бораца у стварању и одбрани Републике Српске, али можда је наша крсна слава прилика да се укаже на важност тога – рекао је Вујичић.

Обиљежавању Митровдана присуствовао је и градоначелник Милорад Симић који је истакао да је обавеза свих градити на ономе за шта су борци, њих 608 из Дервенте, положили своје животе.

– Од 1992. године ми његујемо традицију обиљежавања славе Борачке организације РС и Градске борачке организације, и све те године, а знамо гдје је Дервента била и тада и послије тога, првенствено осјећамо понос и сјећамо се свих оних који су своје животе и дијелове тијела дали за ово што смо ми у обавези даље градити. Мислим да треба да будемо задовољни и да смо у доброј мјери направили од Дервенте једну средину у којој се може живјети, у коју људи радо долазе и остају, тако да су то резултати борбе која управо зато није била узалудна. Са тужним сјећањем и великом захвалом за све оне који су дали своје животе не смијемо заборавити традицију обиљежавања славе и значајних датума и у духу тога их се сјећати – рекао је Симић.

Обиљежавању славе Градске борачке организације присуствовали су чланови организације, демобилисани борци, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић, представници Полицијске станице Дервента и други гости.

 

Related posts

ПОДРШКА СУГРАЂАНА ВЈЕТАР У ЛЕЂА

admin

ДОМ ЗДРАВЉА ОДРЕДИО ДЕЖУРНЕ БРОЈЕВЕ ТЕЛЕФОНА

admin

СЛАВЕН ГОЈКОВИЋ В.Д. ДИРЕКТОРА „ШУМА СРПСКЕ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još