Друштво

Зграда Дервентског листа постаје „енергетски здрава“

Радови који су протеклих дана почели на објекту Јавног предузећа „Дервентски лист у Радио Дервента“, а који подразумијевају замјену крова, фасаде, столарије на спрату објекта и система гријања, ријешиће вишегодишњи проблем са прокишњавањем и губитком енергије, те објекат учинити „енергетски здравим“.

Зграда „Дервентског листа и Радио Дервенте“ значајна оштећења претрпјела је током протеклог рата, а од тада до данас, тек је дјелимично реконструисана у складу са могућностима. Утопљавање се обавља захваљујући пројекту ИНЕР – Интелигентни енергетски менаџмент и промоција обновљивих извора енергије, који се реализује у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА прекограничног Програма између Хрватске, БиХ и Црне Горе под називом „Заштита животне средине и биолошког диверзитета, побољшање превенције ризика и промоција одрживе енергије и енергетске ефикасности“.

Партнери у пројекту су Град Илок, ЕУ Центар из Хрватске, ЛИР еволуција и град Лакташи, те Цетиње и Агенција за локалну демократију из Црне Горе.

ЛИР еволуција ће активности у оквиру пројекта реализовати на територији Дервенте, гдје је предвиђена типологија зграда, пет енергетских прегледа јавних објеката уз припрему приједлога мјера и сценаријума за унапређење енергетске ефикасности, енергетске рехабилитације и унапређење система гријања у „Дервентском листу и Радио Дервнети“ и унапређењу система гријања у Основној школи „Никола Тесла“. Такође, предвиђена је и обука за енергетски менаџмент уз коришћење модерних програмских рјешења за праћење енергетске потрошње и идентификацију мјера које је потребно реализовати.

Укупна вриједност пројекта је 1.154.867 евра, од чега се 85 одсто суфинансира из средстава ЕУ, а пројекат се проводи од 1. јула 2020. до 31. децембра 2022. године.

В.д. директора „Дервентског листа и Радио Дервенте“ Чедо Вујичић казао је да се ради о значајним пословима с обзиром да се ове године навршава 110 година издавања првог броја Дервентског листа.

– О потреби грађевинских захвата на објекту ЈП „Дервентски лист и Радио Дервента“ говори се већ неколико година. Објекат је још током рата претрпио значајна оштећења, а поправка је обављана како се и колико могло. Драго нам је да је дошло вријеме да се објекат, прије свега, заштити и уреди, али и да се омогући његово стављање у функцију. Уштеде које ће бити остварене довођењем објекта у стање енергетске ефикасности, као и комфор који би требало да буде на значајно вишем нивоу, свакако су нешто што треба поздравити – рекао је Вујичић.

Школа

Осим енергетског утопљавања објекта „Дервентског листа и Радио Дервенте“, у Дервенти ће пројекта бити реализован и у  ОШ „Никола Тесла“, гдје ће бити замијењени котолови за гријање, који ће бити предати на употребу ОШ „Тодор Докић“у  Календеровцима.

Related posts

ВИШЕ НАСЕЉА У СРИЈЕДУ БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Пјесме и рецитације
женама у част

Derventski List

УЧЕНИЦИ ИЗ ОСИЊЕ У КЊИЖЕВНОМ МАСКЕНБАЛУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još