ИЗДВОЈЕНОНовости

ИНТЕРВЈУ МИЛОРАД СИМИЋ: НА ПРАВОМ СМО ПУТУ

Тренд промјене лица Дервенте на боље задржаћемо и ове године и своје планове смо уоквирили у План капиталних улагања, али има средстава која ће у различите пројекте бити уложена и из других извора. Биће грађени сеоски путеви, даље ширена водоводна мрежа, а значајни износи биће уложени и у пројекте на подручју града.

Рекао је то у интервјуу Дервентском листу начелник општине Милорад Симић пред највећи хришћански празник Васкрс. План капиталних улагања, признање „Капетан Миша Анастасијевић“, извјештај о прошлогодишњем раду који је недавно био пред одборницима, те првенствено планови за наредни период, само се неке од тема о којим је начелник говорио за наш лист.

Која је, према Вашем мишљењу, од ових тема најважнија за Дервенту?

– Наравно да су све важне. Само зависи у којем времену и у којем амбијенту се о њима говори. Ја сам увијек окренут ка будућности и мислим да би много више енергије требало трошити на оно што би требало радити у периоду који је пред нама.

А шта је то пред нама, шта је пред Дервентом? Већ је постало правило да изглед Дервенте сваке године буде измијењен на боље.

– Тако ће бити и ове године, јер ћемо задржати тај тренд. Ми смо своје планове за ову годину уоквирили у План капиталних улагања, али има средстава која ће у различите пројекте бити уложена и из других извора.

Можемо ли говорити о конкретним пројектима?

– Новцем из нашег буџета финансираћемо изградњу 19 сеоских путева. Иако има гласова који, можда и оправдано, упозоравају да инвестирање у локалне сеоске путеве, није више тако оправдано као раније, ми сматрамо да сви наши грађани заслужују да имају пристојан пут до својих кућа или да он дође што ближе њиховим кућама, али и имањима, како би наша плодна земља била што вреднија и како би створили могућност да је власници што квалитетније користе.

Шта је то што ће бити рађено у граду?

– Планирали смо 200.000 марака за изградњу и реконструкцију градских улица, затим 50.000 за изградњу сервисне саобраћајнице у индустријској зони, те још неколико пројеката међу којима је и онај о завршетку уређења Трга православља. На градском подручју има још неколико пројекта, међу којима су најзначајнији изградња парка у који ће бити уложено 350.000 марака од Владе РС и 115.000 КМ из буџета општине, фудбалски терен са вјештачком подлогом и доградња капацитета у Дјечијем обданишту у шта је већ уложено око 400.000 марака, а треба уложити још око 100.000 у опремање.

То су пројекти који се финансирају средствима Владе РС.

– У највећој мјери је то тачно, али треба рећи да је и општина Дервента у реализацију тих пројеката уложила одређена средства. Значајни износи биће издвојени и за изградњу уличне расвјете у граду и приградским насељима, као и за изградњу водовода и канализације, те у побољшање услова рада јавних предузећа и установа.

Помињали сте и инвестиције од око три милиона марака. О којим пројектима се ради?

– Осим тих милион и по из нашег буџета, потпуно је извјесно да ће, по различитим основама, на подручју Дервенте бити уложено још најмање толико средстава.

Предвиђена је изградња Ватрогасног дома. Докле се стигло с тим пројектом?

– То је нешто што ће бити потпуно ново. Припремљено је 388.500 марака за тај подухват, а осим тога припремљено је и 300.000 КМ за набавку ватрогасног возила. На тај начин наша Ватрогасна јединица била би смјештена у нови објекат и добро опремљена, што ће, наравно, допринијети лакшем и ефикаснијем обављању послова због којих су основани.

Значајна средства одвојена су за изградњу спортских терена.

– Осим дијела средстава за завршетак терена са вјештачком подлогом, из нашег буџета финансираћемо реконструкцију рукометног игралишта, као и изградњу дјечијих игралишта. То је још један доказ нашег опредјељења да младима понудимо што више могућности да на квалитетан начин троше своје слободно вријеме.

Посљедњих година доста се радило и још увијек се ради, на изградњи водовода кроз дервентска села.

– Вода је нешто без чега не може да се живи и чини ми се да смо правилно препознали проблеме са којима се суочавају наши грађани на том плану. Уосталом, највише таквих акција покренули су управо грађани окупљајући се око грађевинских одбора и изражавајући спремност да и финансијски учествују у том послу. С тим активностима настављамо и у наредном периоду.

Осињски крај још увијек чека прикључак на ауто – пут?

– Сви га чекамо. Имамо чврсто обећање да ће бити изграђен, неке активности у вези припрема за изградњу, већ су у току. Знам да сви желе што прије да виде машине, јер људи воле кад виде да се нешто гради. У току је експропријација земљишта и израда пројекта за тај нимало једноставан захват. На подручју дервентске општине, односно Осиње, требало би да буде изграђено одмориште „Бркића вода“ са бензинском пумпом и другим садржајима уобичајеним за овакве објекте. И за ове објекте припреме су увелико у току.

Ваш рад и ове године су препознале организације које се баве оцјењивањем рада појединаца и компанија. Награђени сте признањем „Капетан Миша Анастасијевић“ у категорији „Најбољи партнер“ и били сте једини добитник признања из Републике Српске и БиХ.

– Ово признање мало ме изненадило, јер је конкуренција била веома јака. Велика је ствар за Дервенту да се спомиње на таквом мјесту, међу тим људима и на такав начин. Епитети којима смо, приликом додјеле награде, почашћени заиста су нам пријали. Све што је речено за мене и Дервенту било је изразито афирмативно, али потпуно истинито, тако да сам врло задовољан.

Шта за Вас лично значи то признање?

– Ово је још једна потврда да радимо на начин који даје позитивне ефекте, који шаље позитивне сигнале, да имамо приступ који је људски. Важна ствар је то што је на додјели тих признања био велики број еминентних привредника, а вијести се у пословној заједници брзо шире. Али, ово признање, иако сам ја на челу општине, није признање само за мене лично, него за цијели тим људи који Дервенту чине оваквом каква јесте. Наравно, и ова као свака друга награда, обавезује нас да још преданије радимо на остваривању зацртаних циљева, а остварени резултати ће Дервенту и даље сврставати у ред локалних заједница у које инвеститори радо долазе. Да је економски раст и напредак кључна ствар, није ништа ново, али нас радује и охрабрује чињеница да су наше залагање, у том смислу, препознали многи, не само у Републици Српској и БиХ, него и у региону. Доказ за то је, не само награда као формални израз признања, него и однос према нама и све оно што смо о свом раду и о Дервенти чули од људи који се баве важним пословима.

Међутим, и поред тога што Ваш рад препознају изван граница Дервенте, па и изван Републике Српске и БиХ, на недавној сједници Скупштине неколико одборника није имало позитиван став према Вашем раду.

– Тако им је ментор рекао. Али они су требали да траже разлоге да тако гласају, да јасно саопште разлоге због којих не подржавају извјештај о раду. Наравно да разлоге за такво гласање нису могли да нађу, а и ментор их није најбоље припремио. Општина Дервента ефикасно извршава све предвиђене обавезе, има стабилан буџет, стипендира све студенте на јавним факултетима, редовно исплаћује подстицаје пољопривредницима, гради путеве, обданиште, игралишта, парк, реконструише улице, гради расвјету и тако даље, признања стижу са свих страна, али некима то није довољно. Можда би, као у неким другим општинама, умјесто седам непопуњених радних мјеста у администрацији требали да имамо двадесетак запослених вишка, па да добијемо подршку.

Није вам драго што Ваш рад нису подржали одборници опозиционог блока?

– Суштински то не мијења ништа, али, лијепо би било да смо били јединствени, а за то је итекако било разлога. Међутим, кад анализирамо њихово понашање на посљедњим сједницама, видимо је то група непринципијелних људи. Подржали су мој приједлог Програма капиталних улагања, подржали су рад јавних предузећа и установа, а онда нису подржали мој и извјештај о раду Општинске управе. Не разумијем такво понашање. Али морам да кажем да ми није много жао, јер када би ме они подржавали ја бих морао да се запитам радим ли на исправан начин.

Неколико компанија улаже новац у изградњу објеката на подручју општине и то је најбољи показатељ да у Дервенти има будућности.

– Капитал не познаје никакве друге параметре, осим могућности да буде увећан. Радује ме када видим да неко прави кућу за себе и своју породицу, а камоли кад видим да неко улаже озбиљан новац у изградњу или реконструкцију објеката. То значи да су власници капитала процијенили да у Дервенти могу да оправдају улагања и зараде, а то даље значи да овдје имају због кога да граде нове капацитете, да овдје може да се живи.

Значи ли то да је Дервента и даље врло атрактивна за привреднике?

– Па такав закључак се сам намеће. Ако знамо да један велики трговачки ланац ускоро треба да почне изградњу објекта, да је предузеће које већ ради у Дервенти купило земљиште уз пут према Српцу, да свакодневно имамо посјете привредника из Италије, Њемачке, Словеније и тако даље, онда је тренд наставка привредног развоја сасвим очит.

Вријеме праштања

и уважавања

Ови дани су предвечерје највећег хришћанског празника. Шта бисте поручили својим суграђанима поводом Васкрса?

– Дани пред Васкрс су посебни. Тада би требали једни другима да праштамо, једни друге више да уважавамо, више да поштујемо, да показујемо љубав. Свако од нас би требао да се запита чини ли довољно да помогне онима којима је помоћ потребна. Ако су одговори на ове изазове повољни, онда у миру можемо да чекамо празник Васкрсења Христовог. Свим православним вјерницима желим да празник дочекају и прославе у кругу својих најмилијих, без свакодневних брига и оптерећења. Срећан Васкрс! Христос васкрсе! Христос Васкрсе“

Водовод у Осињи

Велики дио осињског краја још увијек чека да дође у позицију да изрази спремност да учествује у акцији изградње водовода. Одскора се све гласније говори о изради елабората за изградњу водовода који би „потопио“ највећи дио осињског краја.

– Садашњи водоводни систем, ма колико добро био осмишљен и ма колике капацитете имали извори, ипак има своје лимите. Конфигурација терена је таква да треба тражити нова рјешења. Тачно је да смо наручили елаборат како би утврдили на који начин том дијелу општине да обезбиједимо воду. То значи да треба да истражимо капацитете извора, могућност каптаже, дужину цјевовода до акумулације и утврдимо оквирни број потенцијалних корисника, како би имали барем приближну процјену цијене изградње. Сасвим је оправдано то што скоро сваки домаћин коме би водовод био понуђен пита за цијену, а цијену је тешко одредити без што прецизнијих улазних података.

Шта је, у овом тренутку и током наредних неколико мјесеци, обавеза Осињана?

– Да се што прецизније и озбиљније изјасне о интересу, како би могло што озбиљније да се приступи изради пројекта. Претпостављам да је свима јасно да ће овај пројекат бити реализован у фазама, па због свега тога апелујем на становнике Осиње, Појезне, Горњих и Доњих Церана, Црнче, Мале Сочанице и дијела Велике Сочанице који није покривен водоводом, да изразе своју спремност да учествују у пројекту, како би што прецизније одредили оквирну цијену, али и све друге параметре важне за реализацију овог озбиљног и великог пројекта. Активисти ће ускоро почети да обилазе терен и очекујемо од грађана да се што озбиљније изјасне желе ли прикључак на водовод. Сви требају да знају да већи број учесника смањује цијену.

Када би могла да почне изградња?

– Одговор на то питање у највећој мјери зависи од Осињана. Што се боље организују, што брже реагују, скратиће вријеме припрема.

Related posts

МАРКОВИЋА СОКАК ДОБИЈА ГРАДСКУ ВОДУ

admin

За школске обавезе од четвртка се припрема 75 малишана

admin

Породична медицина радиће само у првој смјени

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još