ИЗДВОЈЕНОНовости

Настављамо зацртаном трасом развоја

У Дервенти настављамо путем којим смо и до сада ишли, радимо на пројектима који су започети, али развијамо и нове идеје и наравно, пажљиво слушамо шта грађани говоре и које су њихове потребе. И даље смо фокусирани на привреду, нове инвестиције, нова радна мјеста и бољи стандард, рекао је начелник општине Милорад Симић у интервјуу за Дервентски лист.

Пети мандат на челу општине, који је почео прије неколико дана, осврт на оно што је урађено, али и на планове за наредну годину и наредни мандат, предстојећи празници и све што нас је снашло ове године, били више су него довољни разлози за разговор с начелником општине.

Недавно сте рекли да је било изазовно, чак ризично да се неко кандидује пети пут за позицију начелника општине. Ви сте то учинили и на крају побиједили.

– Дефинитивно је било изазовно и ризично, јер година која је претходила изборима била је изузетно тешка, донесено је много тешких одлука које смо проводили. Захвалан сам мојим страначким пријатељима који су ме предложили, али и нашем предсједнику Милораду Додику који је подржао моју кандидатуру. На крају смо добили подршку наших грађана да ја и СНСД будемо кључни фактор дервентске политике и ушли у историју као тим који је пети пут за редом добио повјерење грађана.

Многи, а посебно Ваши политички неистомишљеници, налазе замјерке у смислу гласова који су стигли путем поште?

– Ја нисам, као они који о томе говоре, спреман да људе дијелим ни по којем основу, а поготово националном, ако се на то мисли. Поготово не желим да доводим у питање нечије право да гласа на овај или онај начини или да гласа за овог или оног кандидата. Гласови пристигли путем поште су потпуно легитимни, као и оних бирача који су гласали путем мобилних тимова. Подсјетићу да је мој противкандидат прије четири године добио 1.292 таква гласа и то нико није оспоравао, а сада неко поставља питање легитимитета гласања 1.064 бирача путем поште, који су гласали за мене. То је 228 гласова мање него што је мој противкандидат имао прије четири године и то довољно говори о онима који би, као у нека ранија времена, дијелили људе по многим основама, па и по националној основи.

Подршка коалиционих партнера са којима сте потписали предизборни споразум је нешто о чему се много говорило, посебно након догађаја на нивоу Републике Српске. Каква је ситуација у Дервенти по том питању?

– Нисам примијетио да је било размимоилажења у односу на споразум који смо потписали прије локалних избора. Уосталом, ако се мисли на ДНС и СПС, све у вези са њима догађало се послије 15. новембра, тако да не вјерујем да су ти догађаји имали утицај на наш наше локалне односе, барем у вријеме избора. Увјерен сам да ћемо на локалном нивоу задржати добре личне и коректне међустраначке односе, јер ми смо мала средина и треба да се окупљамо, а не да се дијелимо. Само окупљени можемо да дамо пун допринос даљем развоју Дервенте и бољем животу наших становника.

Међутим, и поред тога што не треба да се дијелимо, неко ипак мора имати већину у Скупштини општине? Ко ће чинити ту већину?

– Потпуно неприродно би било да СНСД, странка која је освојила највише мандата у Скупштини општине, чији кандидат је побиједио у трци за начелника општине и која је свих ових година, заједно са осталим партнерима, давала немјерљив допринос развоју Дервенте, не буде дио већине у Скупштини општине. Код нас се овај сегмент погрешно тумачи, па се доживљава да је то само ствар ко ће какву позицију имати. Наравно, важно је ко ће имати какву улогу и ко ће нас представљати, ко ће шта да ради, па осим структуре Скупштине и остатка администрације, морамо да водимо рачуна о суштини ствари, односно послу, али и одговорности. Знам да се извјештаји о урађеном и плановима за будућност, објављени у нашим изборним материјалима, поклапају са потребама већине грађана.

Када се може очекивати конституисање Скупштине општине и јесу ли већ усаглашена кадровска рјешења?

– Скупштина ће, сигуран сам, бити конституисана у року који је дефинисан законом и у то нема сумње. Окосницу свих договора чине странке које су љетос потписале Споразум о подршци мени као кандидату за начелника. У разговору с њиховим представницима дошли смо до већине рјешења, како кадровских, тако и оних који се тичу принципа на којима ће почивати рад институција у сљедеће четири године.

Дакле, може се рећи да ће Дервента имати континуитет?

Да, настављамо путем којим смо и до сада ишли, радимо на пројектима који су започети, али развијамо и нове идеје и, наравно, пажљиво слушамо шта грађани говоре и које су њихове потребе. И даље смо фокусирани на привреду, нове инвестиције, нова радна мјеста и бољи стандард.

Неки пројекти и планови ипак заслужују да посебно буду истакнути. Које од њих бисте издвојили?

– И даље инсистирамо на изградњи прикључка на Ауто – пут „9. јануар“ у Осињи, дакле нисмо од тога одустали, али радимо и на прикључку у Подновљу, који би нашим привредницима био врло значајан, као и на изградњи раскрснице са кружним током код бензинске пумпе „Нада“. Такође, не одустајемо ни од плана да се Дервента са сусједним мјестима повеже брзом цестом, али ни од успостављања бесцаринске зоне. Не смијемо дозволити ни да из измјена Просторног плана Републике Српске не извучемо неки бенефит.

То су, условно говорећи, средњорочни или дугорочни пројекти, али шта можемо да очекујемо у 2021. години?

– Почетком идуће године креираћемо Одлуку о капиталним улагањима и тај документ ће рећи шта ће се радити. Током јануара и фебруара прикупљамо идеје и приједлоге од људи са терена и онда распоређујемо средства. За те намјене у буџету, који би требао да буде усвојен одмах по конституисању Скупштине општине, предложили два милиона марака, а приједлога и идеја буде неколико пута више. Заједно прегледамо све приједлоге и идеје и бирамо оне од којих ће корист имати највише наших грађана. Идуће године наставићемо да радимо на изградњи водовода на јужном дијелу општине, али и на осталим пројектима. Чека нас реконструкција „старог моста“, наставак изградње парка „9. јануар“, довршавамо изградњу и слиједи опремање Ватрогасног дома.

Дервента је позната као средина са развијеном привредом и најмањом стопом незапослености. Има ли, у том смислу, шта ново, односно појављује ли се нека нова компанија?

– Неозбиљно би било да сада лицитирам са именима компанија које су изразиле жељу и спремност да на подручју Дервенте граде нове привредне капацитете. Са сигурношћу могу да кажем да ће нове капацитете градити они који су јесенас или раније од општине и других продаваца, по не ниским цијенама, купили земљиште. Дервента ће и даље бити средина у којој се у региону по глави становника највише производи и извози. Прошле године тај извоз је био чак 335 милиона марака, што је 13.000 марака по глави становника. Стопа запослености код нас је годинама већа него у Републици, али је већа и у односу на шире окружење.

Путна и друга инфраструктура се стално развија, али појављује се и потреба реконструкције раније изграђених путева и улица?

– О томе често разговарамо и увијек констатујемо да је уређивање, поправка или реконструкција градских улица, као и локалних путева, посао који треба да се ради у континуитету. Свакако ће и ове године одређена средства бити издвојена за реконструкцију неких улица, као и локалних путева, али то није ништа ново. Ми смо то радили током свих посљедњих година.

Нацрт буџета за идућу годину усвојио је прошли сазив Скупштине општине. Какав буџет очекујете у коначници?

– Не можемо занемарити чињеницу да пандемија корона вируса утиче на многе сегменте нашег живота. Ми смо, у законом прописаном року, усвојили нацрт буџета за сљедећу годину и били нешто храбрији, па је он нешто већи од овогодишњег. Наравно, сви морамо да будемо свјесни чињенице да је то плански документ, који може, ако се за то укаже прилика, да буде промијењен.

Стабилност буџета неће бити угрожена?

– Ове године дио прихода који су били смањени у једном периоду надомјестила је Влада Републике Српске, а за остало смо се сами побринули. Иначе, позната је ствар да наш буџет није преоптерећен дуговима по основу кредита, а једно од основних обиљежја је рационалан приступ трошењу средстава које су нам на располагању. Из 2019. године имамо 1,5 милион марака суфицита, тако да стабилност буџета неће бити угрожена.

Општина Дервента је на корак до статуса града. Шта ће то, осим назива, значити за локалну управу, односно за грађане?

– Ако се не догоди ништа осим промјене назива органа, онда ништа нисмо постигли. Очекујем да многе институције приближимо грађанима, да буду доступније да би грађани лакше, брже и јефтиније завршавали послове које у тим институцијама имају. Такође, очекујемо и да нам се отворе нове могућности кандидовања пројеката код многих инвеститора, првенствено у области инфраструктуре, али се надамо и лакшој комуникацији са инвеститорима у области привреде.

Корона вирус

– Када је ријеч о пандемији корона вируса, желим да истакнем пожртвованост здравствених радника којима дугујемо велику захвалност за све што су чинили и што чине да би што лакше пребродили ово вријеме. Такође, захвалност дугујемо и савјесним грађанима који су били одговорни и свјесни опасности. Наравно, сви на одређен начин трпимо посљедице, али сматрам да се Дервента у овом времену добро снашла и да смо се понашали одговорно – рекао је Симић.

Празници

– Знам да ће многе породице, због околности на које не могу да утичу, у вријеме празника бити раздвојене и да ће то умањити њихову радост празника. Али, не смијемо дозволити да било шта, па и опасност по здравље или нека наша неиспуњена очекивања, помуте радост празника. Нова година је прилика за нови почетак, Божић је наш најрадоснији празник, а Дан Републике Српске је у срцима свих нас и ја свим нашим грађанима желим да честитам ова три празника који нас посебно испуњавају – рекао је Симић.

Related posts

БАЊАЛУЧАНКЕ И БРЧАЦИ ТРИЈУМФОВАЛИ У ОДБОЈЦИ НА ПИЈЕСКУ

admin

ПУНА КУЋА ДЈЕЦЕ НАЈВЕЋИ БЛАГОСЛОВ (ФОТО)

admin

У РС 21. новембар
републички празник

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još