ИЗДВОЈЕНОНовости

Највећа подршка СНСД-у, Додику и Цвијановићевој

Највећи број гласова на општим изборима у БиХ који су одржани 2. октобра, освојио је СНСД и њихови кандидати, односно Жељка Цвијановић за позицију српског члана Предсједништва БиХ и Милорад Додик за функцију предсједника Републике Српске, а највише гласова ова странка броји и за парламенте БиХ и Српске, показали су прелиминарни резултати.

Подаци ЦИК-а

Посљедњи подаци Централне изборне комисије БиХ са 94 одсто обрађених бирачких мјеста показали су да ће Цвијановићева са 300.726 гласова или 52,57 одсто бити нови српски члан Предсједништва БиХ. Она је у Дервенти, према подацима са 93 одсто обрађених бирачких мјеста, освојила 5.220 гласова, што је однијело превагу над кандидатом СДС-а Мирком Шаровићем за којег је гласало 4.122 Дервенћана.
Кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Милорад Додик, према подацима ЦИК-а са 94 одсто обрађених бирачких мјеста, освојио је укупно 277.703 гласа или 48,28 одсто, од чега 4.747 у Дервенти, док је кандидат ПДП-а Јелена Тривић добила повјерење 249.595 бирача, међу којима 4.983 у Дервенти.
Када се ради о Народној скупштини и Парламенту БиХ, подаци ЦИК-а показују да је СНСД освојио највише гласова за оба нивоа власти. Према још увијек непотпуним резултатима за Народну скупштину, на узорку од 84 одсто обрађених бирачких мјеста, СНСД је у Дервенти освојио 2.930 гласова, слиједи СДС са 2.122 гласова, ПДП је добио повјерење 1.125 бирача, СП 1.030, ДНС 808, Уједињена Српска 498, Покрет за државу 396, За правду и ред – Небојша Вукановић 254, СПС 238, а Народна партија Српске – Дарко Бањац – ПУС – Прва СДС116 гласова, док су остале партије и коалиције имале испод стотину гласова.
Према подацима ЦИК-а највећи број појединачких гласова у изборној јединици четири освојио је кандидат СНСД-а Игор Жунић и то 3.213, од чега у Дервенти 2.239. Од Дервенћана који су се нашли на листама за Народну скупштину по броју освојених гласова у овој изборној јединици слиједи кандидат СДС-а Перо Ђурић са 1.998 гласова, од чега у Дервенти 1.235, потом кандидат СНСД-а Денис Пијетловић са укупно 1.707 гласова, а у Дервенти 1.487 гласа, СДС-ов кандидат Владо Ковачевић укупно 1.294 гласа, а у Дервенти 1.054, потом Маја Пјерановић из СНСД-а укупно 1.252, а у Дервенти 1.034.
Када се ради о кандидатима осталих странака за посланике у Народној скупштини РС из Дервенте, у изборној јединици четири Славен Гојковић са листе СП – НДП – СНП освојио је 1.094 гласа, кандидат ПДП – а Сања Димитрић 817, а Дејан Пјерановић из ДНС-а 868 гласова.
У трци за Парламент БиХ, СНСД је такође освојио примат и то укупно 223.272 гласа, од чега у Дервенти 3.675 гласова. Највише гласова међу кандидатима из Дервенте за Представнички дом Парламента БиХ добила је кандидат СНСД-а Ђурђа Додиг – Пијетловић и то укупно 4.682, од чега у Дервенти 2.033 гласа.

Политичке партије

Из дервентског одбора СНСД-а, сумирајући резултате, поручују да послије пребројавања свих гласова са редовних бирачких мјеста, мобилних тимова и гласова путем поште, СНСД очекује побједе на сва четири изборна нивоа.
– Захваљујемо се свим гласачима СНСД-а, пријатељима, симпатизерима на још једној великој изборној побједи јер без њихове подршке она не би била могућа. Градски одбор СНСД-а у Дервенти захваљује се свим учесницима у изборној кампањи који су фер и коректно ушли у ову изборну трку и чиста образа изашли из ње. Драго нам је да су оне структуре које су се служиле лажима и увредама доживјеле дебакл на изборима што само потврђује да наши грађани знају добро да процијене коме да дају глас – казали су из овог одбора додајући да су пришли грађанима и разговарали о својим политикама, што је дало резултат.
– Пред нама је велики посао и бићемо увијек у служби народа. Милорад Додик и Жељка Цвијановић су остварили величанствене и убједљиве побједе, а СНСД ће у НСРС и Парламенту БиХ имати убједљиво највећи број посланика. Хвала грађанима Дервенте на овој великој подршци – поручили су из дервентског СНСД-а чији је предсједник Игор Жунић освојио највише појединачних гласова од свих кандидата из свих партија, не само у Дервенти, него на читавој Изборној јединици, а како сада ствари стоје са њим би у НСРС могао и Денис Пијетловић.
– СНСД је радио као тим, а потврда тога је фантастичан резултат Маје Пјерановић која би, такође, након неких помјерања, могла у посланичке клупе. Одличан резултат остварила је и Ђурђа Додиг – Пијетловић, која је на листи за Парламент БиХ освојила највише гласова од свих кандидата, али ипак је било нереално очекивати да престигне кандидате из Добоја и Бијељине – рекао је Жунић.
Предсједник дервентског одбора Социјалистичке партије Славен Гојковић казао је да су имали већа очекивања од тренутног броја освојених гласова.
– Приступићемо анализи наших резултата на терену, раду чланства и других активиста, а очекивали смо и боље резултате по другим општинским одборима у изборној јединци што ће виши нивои странке детаљније анализирати. Нова изборна правила и начин гласања свакако су допринијели да буде значајан број неважећих гласова, празних листића и неправилности по другим основама, па чак и одустајања од чекања у реду за гласање – рекао је Гојковић додајући да су кандидати СП-а, у складу са коалиционим договором пружили сподршку заједничким кандидатима за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ, што су, како је додао, кроз цијели ток кампање и сугерисали бирачима.
– Поштујемо изборну вољу бирача, а у складу са изборном подршком и нашим могућностима настављамо да радимо на изградњи нашег града, равномјераном развоју и села и града и провођењу политике у којој ће се човјек осјећати најсигурније за живот и рад – поручио је Гојковић захваливши се коалиционим партнерима НДП- у и СНП-у, као и свим бирачима из Дервнете који су им указали повјерење.
Предсједник дервентског одбора Уједињене Српске Миодраг Тешендић истакао је да је ова странка забиљежила раст на нивоу Републике Српске.
– То је важно за укупну политичку сцену, јер наша политика је уједињење и заједништво. Хвала свим бирачима који су подржали програм и кандидате Уједињене Српске, нашим страначким активистима, као и свима који су у нашој политици препознали напредак и тежњу за српским јединством. Када је ријеч о резултатима избора мислим да је боље да о томе причамо када се све сабере, мада сад можемо да наслутимо како ће све изгледати. Задовољни смо чињеницом да су кандидати за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ, које је подржавала Уједињена Српска, побиједили – рекао је Тешендић.
Из дервентског СДС – а поручују да ови општи избори, како су истакли, „умјесто да буду празник демократије, били су све само не то“.
– Избори су почели уз притиске, уцјене, давања по 100 КМ социјалне милостиње борцима и пензионерима, а завршили крађом, преваром, уписавањем нула кандидату који је, на том истом бирачком мјесту добио више од 100 гласова – казао је предсједник ГО СДС Дервента Бранко Катанић захваљујући се свим бирачима који су подржали ову станку и њене кандидате.
– Народ је направио свој избор и по томе ће нам живот наредне четири години бити креиран. То је веома дуг период и пред нама је велики изазов, отићи или остати и наставити борбу за боље друштво, за РС онакву какву су сањали и жељели они који су је стварали – навео је Катанић.
Из дервентског ПДП-а поручују да их радује чињеница да је кандидат за предсједника РС Јелена Тривић побиједила у Дервенти и да још увијек постоји могућност да имају мандат за народног посланика РС.
– Са аспекта политичког субјекта којег представљам, општи избори су протекли уз низ нерегуларности на које смо реаговали, а то се односи на неедукованост појединих чланова бирачких одбора и самовољно тумачење изборних правила. На појединим бирачким мјестима је уочено вишечасовно задржавање активиста појединих партија које смо пријављивали Градској изборној комисији. Посебан акценат и примједба иде на рачун ове комисије која је у ноћним сатима уводила раднике локалне управе на поједина бирачка мјеста под изговором да се помогне у бројању листића на што смо такође реаговали приликом сазнања да се то дешава. Поносан сам на кандидате ПДП-а који су достојанствено водили кампању и на посматраче наше странке који су били досљедни у томе да се избори спроведу у складу са законом – казало је Мирко Петрић из ПДП-а.
Из ДНС-а поручују да су резултати избора показали да се ова странка у Дервенти може носити са озбиљним политичким субјектима.
– Хвала грађанима за подршку, а резултати показују да су бирачи препознали нашу искреност и оно што радимо и пут којим смо кренули. Ја као најмлађи носилац листе у Дервенти и са најмањим политичким искуством, поносан сам на остварени резултат. По броју гласова престигли смо и неке који су словили за фаворите прије ових избора. Настављамо јединствено и заједно, спремни да одговоримо на све изазове у будућности – рекао је предсједник дервентског ДНС-а Дејан Пјерановић.
Право гласа у Дервенти имало је 32.214 бирача.

Рокови

Централна изборна комисија има рок од 30 дана за потврђивање резултата избора, а до тада ће у редовним временским интервалима на интернет страници ЦИК-а бити ажурирани подаци са обрађених бирачких мјеста.

Related posts

РУСКИ ПРИВРЕДНИЦИ УПОЗНАТИ СА ПОТЕНЦИЈАЛИМА ДЕРВЕНТЕ

admin

Влада дефинисала ко може
добити помоћ за гријање

Derventski List

Наредба о радном времену 21. новембра

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još