EкономијаИЗДВОЈЕНО

Не види се крај поскупљењима, литар дизела 3,30 КМ

Дервенћани су у протеклих седам дана свједочили драстичном поскупљењу горива чије су цијене за само неколико дана „скочиле“ за нешто мање од марку прешавши три марке за литар, а цјеновници су промијењени и за већину основних животних намирница.

Иако су у неколико наврата, због страха од несташице горива, пред бензинским пумпама у Дервенти биле формиране колоне аутомобила, горива није нестало, али су зато цијене расле из дана у дан, па чак и неколико пута у току једног дана. Ланчано, поскупјело је и уље, брашно, млијеко, месо, а грађани су у страху од новог скока цијена и несташице, похрлили у продавнице по залихе.

Судећи према најавама дистрибутера нафте и нафтних деривата, ни тренутних 3,30 КМ за литар дизела и 2,87 КМ за бензин, нису коначне цијене, а нови скок цијена може се очекивати сваког дана.

У већини маркета помама је владала за врећама брашна од 25 килограма, које је коштало од 25,50 до 29 марака, а страха од несташице, како тврде трговци, нема. Литар уља кошта од 3,30 до 4,80 КМ у зависности од произвођача.

– На стању имамо сасвим довољно животних намирница, првенствено уља и брашна за којим влада највећа потражња. Што се тиче брашна, ту није било поскупљења, а цијене се крећу од 25,50 до 29 КМ за врећу од 25 килограма – казали су у „Ђурић супермаркету“ додавши да је било поскупљења уља, а да цијене осталих животних намирница за сада мирују.

Раст цијена уља потврдили су и продавци у маркету „Голди“.

– У нашем маркету уље је поскупило пет, шест фенинга за литар. Када је ријеч о брашну, потражња је повећана, а дневно продамо десетак врећа од по 25 килограма. Цијене се крећу од 24 до 26 КМ за 25 килограма, а поскупљење је било за марку – објаснили су у „Голдију“.

Брашна довољно има и у „Бинго маркету“, иако су цијене мијењане у зависности од произвођача, док у продавници „Кошута“ додају да је у посљедње вријеме највише поскупјело уље и кафа.

– У посљедњих два, три мјесеца биљежимо поскупљење кафе за око пет одсто, па тако пола килограма „Гранд“ кафе  сада кошта 8,45 – казали су у овом маркету.

Осим горива, брашна и уља, примијетан је и скок цијена меса. Највише је у посљедње вријеме поскупјела јунетина, те пилећи филе.

– Јунетина је поскупјела два пута у посљедњих мјесец, тако да сада килограм јунећег бута кошта 16,40 КМ, шницла 16,80 КМ, плећка и врат 14,80 КМ, а ребра без кости 11,90 КМ, док ребра са костима коштају 10,40 КМ. Поскупљење је примијетно је код пилетине, па сада пилећи филе кошта 10,50 КМ за килограм – казали су у месници „ЗП Комерц“, док су у месници „Код Вите“ истакли да је једино било промјене у набавној цијени.

Поскупљења је било једино у набавци, неколико фининга на сваку другу, трећу испоруку, али још у продаји нисмо мијењали цијене, тако да јунетина, о чијем поскупљењу се највише прича, с костима кошта 11 КМ, а пилећи филе је 9,90 КМ – казали су у овој месници.

У „Месопрому“ килограм јунетиеа са костима кошта 10,90 КМ, а пилећи филе 9,90 КМ.

– Потражња за месом је сада свакако мања, обим посла је мањи јер је почео васкршњи пост, али и ми мање наручујемо – казали су у „Месопрому“.

Грађани које смо затекли у маркетима с негодовањем пуне корпе, истичући да поскупљења више не могу да испрате.

– Цијене више нису нормалне. Што је најгоре, поскупљењима се не види крај. Највише погађају цијене уља и кафе – казала је Дервенћанка која је одлучила да у свом дому направи залихе појединих намирница.

С друге стране, возачи истичу да је немогуће направити залихе горива, јер осим у резервоаре на бензинским пумпама не желе да точе гориво у галоне.

– Памтим и гора, ратна времена, али гориво скупље од три КМ није нормална цијена. Не знам куда ова ситуација води – рекао је Дервенћанин Марин К.

Цијене намирница

(у КМ за килограм/литар):

Уље 3,30 – 4,80

Шећер ситни 1,30 – 1,55

Млијеко 1,34 – 1,85

Рижа 1,80 – 2,20

Кафа 7,30 – 8,45

 

 

 

Related posts

Враћа се пријашњи
режим саобраћаја

Derventski List

ПОКЛОНИ ЗА ПРВОРОЂЕНУ БЕБУ ДУЊУ

admin

МЛАДИ МУЗИЧАРИ ПОКАЗАЛИ ВРСНО УМИЈЕЋЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još