Друштво

Олтар храма краси фрескопис

Олтар храма Преображења Господњег у Новом насељу, захваљујући вјештинама фрескописаца Велибора Билића и Ненада Глишића, добија нови изглед, а догодине би требало да почне и осликавање куполе и преосталог дијела цркве.

Искусни фрескописци Билић и Глишић заједно раде већ деценију и по, а њихов печат носе фреске у православним богомољама широм Дервенте.

– Олтар који нам је повјерен за осликавање има око 60 квадратних метара, а радимо комбинованом техником, са позлаћивањем позадине, у традиционалоном византијском стилу са узорима на ранохришћанским базиликама – објаснио је Билић наводећи да слиједи осликавање и куполе овог храма.

Билић истиче да су били ангажовани и на осликавању у манастира у Бишњи, као и мале црквице у манастирском комплексу, а фрескописали су и Саборни храм Успења Пресвете Богородице, цркву у Дријену, олтар цркве у Агићима.

– Ангажовани смо и на осликавању цркве у Кострешу, у плану је да да радимо и у Старој цркви у Српској вароши – рекао је Билић.

Свештеник Синиша Максимовић додаје да је осликавање олтара финансирано прилозима вјерника.

– Вјерници помажу, одазивају се и шаљу прилоге. Након олтара најприје ћемо осликавати куполу, а потом прелазимо у средишњи дио храма гдје ћемо наставити бржим темпом, јер се неће радити позлата позадине,  као што је био случај са олтаром. Желимо да овај посао завршимо у догледно вријеме како би припремили цркву за освештање – рекао је Максимовић додајући да је храм Преображења Господњег постао значајно мјесто окупљања вјерника из овог дијела града.

Звоник

Дио комплекса храма у Новом насељу требало би да буде и звоник висок 18 метара, а чија градања је почела прошле године.

– Пројекат је урађен у стилу самог храма. Прошле године смо урадили тај темељни дио звоника са темељном бетонском плочом и ове године смо почели да зидамо. Сад смо на коти од седам метара висине. Зидање је захтјевно јер је у плану да опека остане као спољашња фасада, да се фугује до детаља. Звоник ће бити шест метара виши од куполе храма – објаснио је Максимовић додајући да је планирано покретање акције за набавку три звона.

Related posts

БАЗЕНИ И УКРИНА СПАС ОД ВРУЋИНА

admin

У библиотеци вечерас пројекција
филма „Гора преображења“

Derventski List

ПАКЕТИЋИ И ДРУЖЕЊЕ ИЗМАМИЛИ ОСМИЈЕХЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još