ИЗДВОЈЕНОНовости

Патријарх српски Порфирије посјећивао Дервенту (Фото)

Новоизабрани патријарх српски Порфирије биће устоличен данас у Саборној цркви у Београду, а нови поглавар Српске православне цркве, коријене вуче из Дервенте, тачније из Црнче.

Досадашњи митрополит загребачко – љубљански Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју. Прво је од троје деце Радивоја и Радојке Перић, који су се, после Другог светског рата, из Црнче крај Дервенте доселили у Војводину.

Дервенту је посјетио посљедњи пут у августу 2019. године, када је присуствовао освештању звона на Саборном храму Успења Пресвете Богородице. Порфирије је, заједно са другим црквеним великодостојницима, освештао и иконостас у дервентском храму, и то у октобру 2016. године.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве на јучерашњем засједању у Спомен-храму Светог Саве у Београду изабрао је митрополита загребачко -љубљанског Порфирија за патријарха српског.

Према прописима Светог архијерејског сабора, патријарх се устоличава на свечаној Светој архијерејској литургији, чиме ступа у права и дужности врховног поглавара и старјешине Српске православне цркве.

Устоличењем у Саборној цркви нови патријарх и званично преузима дужност.

Устоличење почиње Светом архијерејском литургијом, на крају које се као симболи патријараршке власти новом патријарху уручују инсигније – панагија српских светитеља, жезло и бијела пана.

Током увођења новог патријарха у Светосавски трон присутни у храму три пута узвикну „достојан“, а потом нови поглавар СПЦ одржи бесједу.

Порфирије је 46. поглавар СПЦ на трону Светог Саве.

Освештање иконостаса у дервентском храму 29. октобар 2016. године

Related posts

Воду добио 21
корисник у Николићима

Derventski List

СРЕДЊОШКОЛЦИ ПРИКУПИЛИ 226 ПРАЗНИЧНИХ ПАКЕТА

admin

Тона пелета на тржишту РС до 480 КМ плус ПДВ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još