Друштво

Под закуп иде 346 хектара земљишта

Укупно 346 хектара земљишта у својини Републике Српске, од чега је 223 хектара обрадиво, а 123 хектара запуштено земљиште на подручју Дервенте, биће дато у закуп и то на период од 12 година.

Дефинисано је то одлуком коју је на посљедњој сједници усвојила Скупштина града, а њом је прецизирано да ће бити расписан јавни оглас за прикупљање писмених понуда за парцеле, као и цијене и услови закупа.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић казао је да се земљиште даје у закуп ради обављања сточарске или ратарске производње.

– Период закупа је 12 година уз могућност продужења у складу са Законом о пољопривредном земљишту. Послије објављивања усвојене одлуке у „Службеном гласнику града Дервента“ и ступања на снагу, градоначелник ће расписати јавни оглас за прибављања писмених понуда. Заинтересовани ће имати рок од 30 дана да доставе за понуде, а Комисија која буде формирана предложиће листу најповољнијих понуда. Послије проведене процесуре на приједлог градоначелника, уз претходну сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Скупштина града ће донијети одлуку о додјели пољопривредног земљишта закупцима – казао  је Пашалић.

Одлуком је дефинисано да годишња цијена закупнине једног хектара пољопривредног земљишта износи за прву класу 120 марака, другу класу 110, трећу 100, четврту  90, пету 80, а за класу пољопривредног земљишта од шесте до осме класе, 60 марака.

– Одлуком је прецизирано да се годишња закупнина за прву годину закупа уплаћује прије закључења уговора о закупу у новчаном износу умањеном за износ плаћене кауције. За остале године закупа уплаћује се 30 дана унапријед за наредну годину у пуном износу. Пољопривредно земљиште које је од десет до 80 одсто запуштено, обрасло коровским и дрвенастим растињем, даје се у закуп уз услов ослобођења плаћања обавеза годишшње закупнине за другу годину трајања закупа – објаснио је Пашалић додајући да максимална површина пољопривредног земљишта које се може дати у закуп привредном друштву, предузетнику и физичком лицу износи до 35 хектара.

Парцеле
Парцеле које ће бити дате у закуп налазе се у Беглуцима, Бишњи, Босанском Дубочцу, Бунару, Дервенти 1, Горњим и Доњим Церанима, Горњем и Доњем Детлаку, Горњој Лупљаници, Горњим Божинцима, Календеровцима, Кулини, Босанским Лужанима, Новим Лужанима, Мишковцима, Модрану, Осојцима, Пјеваловцу, Пољарима, Шушњарима, Трстенцима и Жеравцу.

Related posts

Дјед Мраз и пакетићи
усрећили најмлађе

Derventski List

Ђаци у школској
саобраћајној патроли

Derventski List

РАЗМАТРА СЕ КОМБИНОВАНА НАСТАВА ОД 1. СЕПТЕМБРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još