ИЗДВОЈЕНОНовости

ПОСТХУМНА ОДЛИКОВАЊА ЗНАК ПОШТОВАЊА ПРЕМА СТРАДАЛИМ

Постхумна одликовања за 29 погинулих бораца Војске Републике Српске из Дервенте, Вукосавља и Модриче, уручена су данас породицама страдалих.

Борце је, поводом Видовдана, крсне славе Војске РС и 15. септембра, Дана погинулих и несталих РС, одликовала  предсједница Републике Жељка Цвијановић Медаљом заслуга за народ.

Име Радивоја Балешевића налази се међу именима 17 погинулих бораца из Дервенте који су заслужили Медаљу заслуга за народ, а његова унука Јована Лазаревић поносно је примила његову медаљу.

– Примам одликовање за дједа Радивоја Балешевића, оца моје мајке, који је погинуо у близини Дервенте. Све што се десило, цјелокупни рат и страдање мог дједа је јако стресно за моју породицу, за баку, мајку и њеног брата. Ипак, ја осјећам велики понос због свог дједа који је живот изгубио бранећи свој народ – рекла је Лазаревићева.

Постхумна одликовања породицама погинулих бораца уручио је изасланик предсједнице Републике Српске Милорад Којић који је истакао да је то прилика да се искаже поштовање према онима који су положили своје животе.

– Од 2012. године до данас укупно је додијељено 2.145 постхумних одликовања. На овај начин се указује велико поштовање и пажња према породицама и страдалим, а ово је и подсјетник да никад не смијемо дозволити да заборавимо све наше борце и цивиле који су страдали у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату – истакао је Којић додавши да је више од 35.000 бораца своје животе положило у периоду од 1992. до краја 1995. године.

– Морам да напоменем да према званичном попису који је урадио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица у периоду 1992- 1995. године забиљежено више од 35.000 страдалих, погинулих и убијених бораца и цивила, што ми никад не смијемо да заборавимо. Управо због тога морамо да се присјећамо и да гајимо сјећање на све наше хероје, јер је то једини начин да на прави начин креирамо нашу будућност и будућност Републике Српске и да очувамо оно због чега су наши хероји дали животе – рекао је Којић.

Начелник општине Милорад Симић казао је да не постоји начин на који се може ублажити туга оних који су изгубили своје намилије.

– Ово је свечан и тужан дан. Истовремено исказујемо поштовање према породицама погинулих бораца и част Републике Српске за њено стварање и дијелимо тугу због изгубљених живота. Говоримо о великом броју жртава, а треба се сјетити и поменути и огромне губитке из прошлих ратова.  Тешко је рећи да се на овај начин можемо одужити породицама погинулих, јер то никад нећемо моћи, али тим људима у чији спомен смо данас овдје, једно велико хвала – рекао је Симић.

Related posts

ДЕРВЕНТА ПРИМАМЉИВА ЗА ПОЉСКИ КАПИТАЛ

admin

ВЕСЕЛО НА ТРГУ УЗ МУЗИКУ, ВИНО И ВАТРОМЕТ

admin

Дервента позитивном климом држи темпо развоја

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još