Друштво

Произвели 350 килограма батата

Производња батата, који су ове године за своје потребне засијали Стојанка и Живојин Спасовац, показала се као пун погодак с обзиром на берићетан род, иако сам узгој ове биљке није нимало лак.

Батат или слатки кромпир тропска је биљка која се препоручује дијабетичарима, с обзиром да не подиже ниво шећера у крви, а на нашим просторима још увијек није заступљена.

Управо су нутритивна својства ове биљке била повод за садњу, и то због здравствених проблема који муче Стојанку.

– Батат сам иначе куповала због мојих здравствених проблема, јер је то врста поврћа која не повисује ниво шећера у крви, за разлику од стандардних сорти. Прошле године одлучили смо се да сами покушамо да произведемо ово поврће. С обзиром да не познајемо никога ко се бави узгојем батата, о свему смо се информисали путем интернета и успјели – објашњава Спасовчева додајући да је процес садње веома деликатан.

С обзиром да је батат дугуљастог облика, првобитно га је потребно положити у земљу, али тако да половина остане у земљи, а друга половина да буде изнад површине.

– Мора да буде на собној температури и да се редовно залива. Како буду ницале жиле, треба их откидати и пикирати у чаше. Један батат може произвести чак 100 садница. Почетком јуна расад се износи на њиву и потребно га је закопати поприлично дубоко, како би жиле имале што више влажности – казао је Спасовац додајући да је засад потребно прекрити сламом како би земљиште што дуже задржало влагу.

Они су посијали наранџасти и љубичасти батат и то на двије парцеле, од којих су једну наводњавали.

– Ми смо задовољни родом, имајући у виду како ни „обични“ кромпир није родио. Процјењујем да ћемо имати око 350 килограма, а уколико буде заинтересованих, дио ћемо продати – додала је Спасовчева напоменувши да батат још увијек није извађен из земље, а и тај посао је нешто другачији у односу на обичан кромпир.

– Плод буде на дубини од скоро пола метра, па је и процес вађења другачији него код обичног кромпира – кажу ови домаћини додајући да батат планирају да саде и идуће године, а уколико пронађу муштерије за продају, расположени су да засију и већу количину.

Здравље

Батат је велики извор витамина и минерала, те организам опскрбљује важним антиоксидансима. Ово поврће је богато и витамином Е који пак штити организам од срчаних тегоба и зачепљења крвних судова.

Такође, батат је и енергетски вриједна намирница и важна за особе које имају проблема са повишеним шећером у крви и богат је извор дијеталних влакана.

Related posts

Истиче рок за уплату прве рате пореза на непокретности

admin

„МАЛА ОЛИМПИЈАДА“ У ДЕРВЕНТИ 21. ФЕБРУАРА

admin

ДЕРВЕНЋАНИН ОСВОЈИО НАЈВИШИ ВРХ ЈАПАНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još