ИЗДВОЈЕНОНовости

СВЕТОСАВКИ БАЛ ОЖИВИО ПОСЛИЈЕ СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА

Након пуних 78 година у Дервенти се вечерас одржава Светосавски бал, хуманитарно вече којем присуствује око 160 грађана, подржавши на тај начин мисију Кола српских сестара “Царица Милица“ да у наш град врате некадашњу традицију окупљања око хуманих идеја.

Они који су прибавили позивницу за бал имају прилику да у хотелу “Бисер” уживају у вечери у којој су доминирали култура и хуманост. Гости су дочекивани уз музику на клавиру, а забава је почела химном Светом Сави. У току вечери градску музику свираће тамбурашки оркестар, а за вокално извођење пригодних пјесама побринула се професорица музике Милијана Жунић. Поред тога, чланови СКУД “Дервента” извешће кореографије Краљево коло и Српкиња, а наступиће и чланови етно пјевачке групе тог друштва, као и млада рецитаторка Андјела Лукић. Врхунац вечери требало би да буде бесједа Николе Пејаковића.

Предсједница КСС “Царица Милица” Ђурђа Додиг Пијетловић, пожеливши свима добродошлицу, захвалила се присутнима на одзиву и подршци, те подсјетила на значај који Свети Сава има за српски народ.

  • Сваки човјек дјелима оставља траг који остаје заувијек, по њему ће нас памтити генерације које долазе. Свети Сава је насвјетлији примјер наше историје који требамо и морамо слиједити. Ми смо светосавци и треба да његујемо вриједности које су нам наши преци оставили – истакла је Додиг Пијетловић додајући да организовањем Светосавског бала Коло српских сестара настоји да оживи традицију која је постојала прије више од 70 година.

Додала је да су средства прикупљена од улазница ове године расподијељена за најбољег студента техничких наука, а највећим дијелом као прилог за куповину звона за Саборни храм Успења Пресвете Богородице.

Дервентски намјесник Радојица Ћетковић подсјетио је да је за набавку звона потребно прикупити 100.000 марака, а донација Кола српских сестара има велику материјалну, али и моралну вриједност.

  • Поводом 800 година самосталности наше цркве организовали смо низ манифестација. Приход који је намијењен за куповину једног од пет звона представља својеврстан знак подршке за довршетак саборног храма – казао је Ћетковић.

Добротворни бал подржао је и начелник општине Милорад Симић, који је и покровитељ овог догађаја.

Планови

С обзиром на то да је овогодишњи Светосавски бал привукао бројне Дервенћане, али и госте из околних мјеста, организатори се надају да ће сљедеће године интересовање бити још веће, па с поносом најављују овај догађај и 2020. године. Посљедњи Светосавски бал у Дервенти је одржан 1941. године.

 

Related posts

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА СУБВЕНЦИЈУ КАМАТНЕ СТОПЕ

admin

У храму у Новом насељу свечано на Преображење

admin

Дозвољене матурске забаве и екскурзије

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još