ИЗДВОЈЕНОНовости

Слободарске подвиге славити и памтити

У Дубочцу је данас обиљежено 79 година од преласка 12. славонске бригаде из Хрватске у Босну, а полагањем вијенаца на спомен – обиљежје одата је почаст борцима Народноослободилачке борбе из Дубочца који су у борби за слободу изгубили животе.
Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да се овим окупљањем обиљежава датум преласка једне од славнијих бригада које су 1943 године измедју 3. и 4. новембра препливали Саву и прикључила се нашим јединицама у Босни.
– То је 11 средњобосанска бригада која их је прихватила овдје и скупа су кренули у ослобађање Дервенте, Прњавора, даље ка Бањалуци. Овдје смо да се ода почаст тим јединицама које су заслужиле да се помињу јер су учествовали у великим дјелима – казао је Прерадовић.
Шеф Одсјека за борачко – инвлидску заштиту Станиша Микеревић казао је да Градска управа Дервента редовно помаже реконструкцију споменика на подручју града.

– Овај споменик у Дубочцу смо ових дана реконструисали средствима из биџета. То је најмање што можемо учинити за људе који су у том сулудом времену дигли глас против највећег зла човјечанства, против фашизма, и ми на овај начин покушавамо да се одужимо и ова идеја ће да живи убудуће – казао је Микеревић, истичући да је Дервента локална заједница која је препознатљива по томе да поштује све жртве одбрамбено – отаџбинских и ослободилачких ратова.
– Други свјетски рат је свакако био ослободилачки. На подручју града има 14 споменика, обновљено је девет, а преостали ће бити обновљено у наредне годину – двије и тиме ће реконструкција споменика из Другог свјетског рата бити завршена – додао је Микеревић који је у име градоначелника положио вијенац на спомен обиљежје у Дубочцу, а пошту страдалим на овај начин дали су и представници дервентског СУБНОР-а, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, у име породица погинулих Вито Бојковац, те представници СНСД-а и СП-а.

Related posts

НАПРЕДУЈЕ ИЗГРАДЊА ПАРКА „9. ЈАНУАР“

admin

ДЕРВЕНТИ ПРИЗНАЊЕ „КАПЕТАН М. АНАСТАСИЈЕВИЋ“

admin

Одата почаст четворици
погинулих бораца

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još