ИЗДВОЈЕНОНовости

Усвојен потпуно измијењен капитални буџет

Скупштина града на јучерашњој сједници која је трајала до поноћи, усвојила је План капиталних улагања за ову годину од око 1,4 милиона марака, а који је са 53 амандмана одборника скупштинске већине у потпуности промијењен у односу на предложени документ.

Вишечасовну расправу о једном од најзначајнијих докумената за град обиљежиле су дискусије и расправе којим је поново дошло до изражаја неслагање скупштинске већине предвођене СДС-ом на једној страни и странака коалиције СНСД, СП, УС, НДП и ХДЗ о приоритетним улагањима и усмјеравању око 1.393.000 КМ предвиђених капиталним буџетом.

Резултат исцрпне расправе било је усвајање са 15 гласова „за“ капиталног буџета са 53 амандмана који су предложили СДС, ПДП, ДНС, СПС и ХС, чиме је више од 99 одсто првобитног документа који је предложио градоначелник Милорад Симић, измијењено.

Симић је казао да су амандманима нарушени круцијални пројекти за Дервенту, а од 1,4 милиона КМ предвиђених за капитална улагања, предложеним измјенама, 1,1 милион се усмјерава у сеоско подручје.

  • Обрисали сте средства предвиђена за учешће у реконструкцији Старог моста, за који би свака идућа поплава могла да буде кобна, као и то да у православном гробљу обезбиједимо још 200 мјеста с обзиром да простора више нема. Такође, одбијате реконструкцију моста у Доњем Детлаку, који су уништиле камионџије, у улици поред парка „9. јануар“ за чију изградњу је потписан уговор, а намјера је била да се изгради тротоар и расвјета, такође сте обрисали. Исту судбину доживјеће изградња канализационе мреже у Свиленграду, као и пројекат реконструкције оборинске канализације у Кинеској четврти – навео је Симић додајући да слуха нема ни за издвајање средстава за израду техничке документације за реконструкцију објекта ОШ „Никола Тесла“ који је оштећен у прошлогодишњем земљотресу, али ни за започети пројекат водоснабдијевања око 1.000 домаћинстава у јужном дијелу општине.
  • Скинули сте и пројекат изградње тротоара у улици 1. маја, на шта се дуго чекало и стварање предуслова за боље услове пословања инвеститора – казао је Симић осврћући се на пројекте за које, према ставу скупштинске већине, више нема мјеста у капиталном буџету.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић питао је због чега није било прилике да се пројекти за капитална улагања заједно усагласе.

  • Од прошле до ове године изгубљено је више од милион марака из буџета. Већина пројеката које сте уврстили у капитални буџет су пројекти које смо ми предлагали раније. Зашто се до сада на њих чекало? Зашто до сада није изграђена инфраструктура коју помињете да је обећана инвеститорима? Стари мост, као и онај у Доњем Детлаку су већ обнављани, али неквалитетно. За 16 година нисте ријешили проблеме у Новом насељу – казао је Ђурић.

Одборници СНСД-а током расправе су нагласили да је прекрајање комплетног плана капиталних улагања јединствен случај у Републици Српској и да се ради о намиривању појединих одборника и гласача.

  • Ви нисте предложили амандмане, већ комплетан нови капитални буџет. Ово је путно – вјерски концепт, којим сте занемарили велики број неопходних и значајних пројеката – рекао је одборник СНСД-а Синиша Јефтић, док је одборник Давор Симић (СНСД) казао да се 66 одсто амандмана односи на „путеве и путиће“.
  • Изненађен сам количином политичког аматеризма код људи који су већ дуго у скупштинском клупама. Још прошле године сте говорили да је улагање у путеве у руралном дијелу бесмислено. Вашим амандманима ће грађани бити озбиљно оштећени. При томе мислим на одбијање да се реконструише оборинска канализациона мрежа у Кинеској четврти, изградња игралишта и Спомен – собе, уређење простора око борачке зграде, водовода у јужном дијелу општине, улагања у Ново насеље и друго. Дервенту ће ова скупштина већина скупо коштати – рекао је Симић.

Ђурић је одбацио ове наводе.

  • То мене неће скупо коштати. Због чега наведени пројекти нису раније завршени. Да капитални буџет није смањен за милион марака, било би простора и за друге пројекте – рекао је Ђурић.

Одборник СДС-а Бранко Катанић рекао је да сви пројекти треба да дођу на ред, али да оне који су предложени Планом капиталног улагања не прате анализе.

  • Залажем се за то да сваки дио општине дође на ред када је ријеч о улагању. Пројекат изградње водоводне мреже у јужном дијелу општине је магловит, људима је много тога нејасно – рекао је Катанић док је шеф Клуба одборника ПДП-а Мирко Петрић рекао да су приликом припреме капиталног буџета занемарене мјесне заједнице.
  • Њих би требало да се пита шта су приоритети. Очекивали смо да ћемо сјести иразговарати о капиталном буџету, а то се за 16 година није десило – рекао је Петрић.

Шеф Клуба одборника СП-а Славен Гојковић рекао је да не види разлог за заустављање пројекта изградње водовода у јужном дијелу општине.

  • Одбијање овог пројекта је велика срамота. Сматрам да је сваки пројекат битан, али питам се да ли је помоћ цркви Светог Јуре за одржавање гробља инвестиција – казао је Гојковић, а одборница СНСД-а Маја Пјерановић рекла је да је разочарана заустављањем пројеката који би побољшали услове живота за младе.
  • Да ли је могуће да сматрате да је гробље у Куљеновцима важније од реконструкције ОШ „Никола Тесла“ или улагање у Пјеваловац науштрб изградње тротоара у улици 1.маја – рекла је Пјерановићева нагласивши да је јединствен случај у РС да скупштинска већина прекроји комплетан капитални буџет.
  • Зашто сте заборавили град? Више од милион КМ сте предвидјели за села – казао је одборник СНСД-а Игор Новић, док је Миодраг Тешендић из Уједињене Српске казао да не види разлог да се новац предвиђен за изградњу улице Николе Пашића у Новом насељу, гдје има 28 домаћинстава и преусмјери на водовод у Турским Лужанима.
  • Зашто може да се гради овај, али не и водовод у осињском крају – упитао је Тешендић.

Епилог вишечасовне расправе о капиталном буџету било је усвајање 23 заједничких амандмана СДС, ПДП, ДНС, СПС и ХС, 17 Клуба одборника СДС-а, пет ПДП-а, четири ДНС-а и по два амандамана одборника ХС Маринка Николаша и СПС Николе Нединића.

Заједничку ријеч одборници нису пронашли и на за Програм заједничке комуналне потрошње за ову годину, на који су амандмански дјеловали из ПДП-а, а који није добио потребну већину „руку“.

Осим програма рада и финансијског плана Дома здравља и Дервентског листа, подршку већине нису добили програми рада вртића „Трол“, Центра за социјални рад, Геронтолошког центра, Туристичке организације, Спортског центра, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ и Центра за културу.

Дужа расправа повела се о предложеној економској цијени услуге у вртићу „Трол“ за ову годину, а ПДП је амандманом тражио да она буде смањена са 383 на 339 КМ. Послије образложења директорице вртића Гордане Симић о методологији израчуна цијене, а која је одређена Законом о предшколском образовању, одборница ПДП-а Сања Димитрић тражила је додатна појашњења.

  • Цијена коју родитељи плаћају на мјесечном нивоу за дјецу која бораве у вртићу у овој години остаје непромијењена – истакла је Симићева затраживши од предсједника Скупштине града писмено образложење за неусвајање извјештаја о раду ове установе за прошлу годину, те програма и финансијског плана за ову.

Потребну већину гласова добиле су одлуке о градским административним таксама, висини накнаде предсједницима савјета мјесних заједница, измјене регулационог плана „Гаковац“, одлука о оснивању Одбора за жалбе, одлуке о мјесним заједницама и сазивању и начину рада збора грађана, те више одлука о продаји градског грађевинског земљишта. Усвојен је и приједлог рјешења о утврђивању права на новчану надокнаду или друго земљиште Ћимић Мухарему, извјештаји о раду Скупштине општине и њених сталних радних тијела у 2020. години.

Подршку нису добили извјештаји о годишњем утрошку намјенских средстава од накнаде по основу продаје дрвних и шумских сортимената и средстава посебних водних накнада. Усвојена је информација о стању јавне безбједности на подручју Дервенте у прошлој години, те о стипендирању студената и ђака, а изабран је и секретар Скупштине града.

На приједлог трећине одборника скупштинске већине, разријешен је предсједник и један члан Комисије за избор и именовања. Одборник СНСД-а Славко Томаш и досадашњи предсједник ове комисије рекао је да комисија није прекршила ни једну одредбу закона, па ни ону која се односи на радно – правни статус предсједника Скупштине. Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић рекао је да ова комисија не поштује парламент.

Одборници су усвојили и допуну рјешења о избору предсједника, замјеника и чланова Одбора за питања омладине и младих, те именовала Комисију за провођење јавног надметања.

Приликом разматрања Плана пословања Јавног предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“ за ову годину у функцији Скупштине, одборник СНСД-а Синиша Јефтић упозорио је на кршење Закона о јавним предузећима приликом именовања Надзорног одбора у овом предузећу.

  • Десиле су се одређене промјене у овом предузећу, а које се односе на функцију директора. Избором Надзорног одбора је прекршен Закон о јавним предузећима, с обзиром да је за предсједника НО изабран Милорад Бјелошевић, који је високи функционер странке, односно потпредсједник СДС-а – рекао је Јефтић казавши да је потребно пронаћи рјешење за новонасталу ситуацију.

Амандмани

Од 53 амандмана на капитални буџет, 23 се односе на заједничке приједлоге СДС, ПДП, ДНС, СПС и ХС којим се умјесто вањског уређења борачке зграде на Сајмишту 15.000 КМ усмјерава на изградњу пута у засеоку Рауковићи у Осињи, 80.000 КМ умјесто изградње водовода и канализације у сервисној саобраћајници и израде техничке документације за водовод у јужном дијелу општине, усмјерава се на градњу пута у Доњим Церанима (дионица Стјепановића брдо – излетиште Прљача), а 70.000 КМ са изградње водовода и канализације у сервисној саобраћајници и водовода у Агићима усмјерава се на изградњу пута Чолићи – Костићи у Горњем Детлаку. Умјесто градње потпорних зидова на православном гробљу, 10.000 КМ преусмјерава се на пут Јаћимовићи – Станковићи у Осињи, а 15.000 са уређења излетишта „Темпл“ и пројектовања канализационе и водоводне мреже у Поточанима, одлази за пут у засеоку Петковићи – Аничићи у Календеровцима. Амандманом је 90.000 КМ усмјерено на реконструкцију дијелова улице 16. Крајишке, а 100.000 марака одлази за улице Бранка Ћопића и Косовке дјевојке у Новом насељу и то са средстава предвиђених за реконструкцију Старог моста. Умјесто санације моста у Доњем Детлаку, биће грађен пут у Црнчи (Дјевојачко гробље, Нединићи, Осиња баре), а 5.000 КМ се усмјерава Исламској заједници, умјесто у уређење изворишта „Темпл“, док око 47.000 марака одлази за пројектовање канализационе и водоводне мреже у сеоском подручју и то са ставки изградње потпорних зидова на православном гробљу и израде техничке документације за реконструкцију ОШ „Никола Тесла“. Планираних 5.000 КМ за пројектовање улице у Сервисно комуналном центру усмјерава се на реконструкцију моста у Детлаку, а 10.000 КМ са средстава предвиђених за ОШ „Никола Тесла“ на изградњу гробља у Куљеновцима. Износ од 75.000 КМ усмјерава се на пут у Осињи (Мајсторовићи-врело Продавница Ананија), а 10.000 на наставак изградње Улице 8. марта, док 10.000 КМ са вањског уређења борачке зграде на Сајмишту иде за цркву у Новом насељу. За замјену фасаде на згради на Тргу православља одлази 20.000, а за пут у Новим Лужанима 10.000, колико и за изградњу цркве у Дријену. Износ од 50.000 КМ усмјерен је са средстава намијењених за ОШ „Никола Тесла“ на обнову крова зграде Дервентског листа. Амандманима Клуба одборника СДС-а са више ставки првобитног Приједлога капиталног буџета, средства се усмјеравају на путне правце у Мишинцима, Малој Сочаници, Горњим Церанима, Великој Сочаници, Доњој и Доњој Лупљаници, Црнчи, Пољу, Босанским Лужанима, Трстенцима, за помоћ у изградњи цркве у Пољу, постављање расвјете у Улици Ђенерала Драже и изградњу Улице Марка Краљевића, те изградњу игралишта ФК „Борац“ у Осињи. На приједлог ДНС-а новац се преусмјерава на изградњу двије дионице пута у Мишковцима, те Дријену, а 45.000 КМ се на приједлог одборника Маринка Николаша преусмјерава са планиране изградње тротоара у Улици 1.маја на пут Дубочац – Пјеваловац – гробље и 5.000 КМ на помоћ цркви Светог Јуре. Амандманом одборниа СПС-а Николе Нединића 10.000 КМ одлази на изградњу пута у викенд насељу „Дрин“, а 40.000 КМ за изградњу водовода у Турским Лужанима. ПДП је амандманима обезбиједио изградњу пута Лупљаница – Врхови- Дервента, пута у Доњим Церанима и Појезни, те наставак изградње пута Калемчићи – Јошића баре – Петрин хан, те постављање расвјете у Трстенцима.

Related posts

ПРЕДСТАВЉЕН МОБИЛНИ СИСТЕМ ЗА ДЕТЕКЦИЈУ СИМПТОМА ВИРУСА КОРОНА

admin

ОТВОРЕН ПУТ У МИШКОВЦИМА

admin

Сагледана ситуација у „Текстилцу“ и даљи планови

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još