Derventski list
ИЗДВОЈЕНО Новости

ПРЕДСТАВЉЕНА
ДЕФИЦИТАРНА ЗАНИМАЊА

Заваривачи и техничари ЦНЦ технологија дефицитарна су занимања која се школују у Стручној и техничкој школи, а управо су ова занимања представљена данас у сарадњи са Министарством просвјете и културе РС.

Ученици знање из тих области стичу на практичној настави у савремено опремљеним радионицама у школи, али и у предузећима која им пружају могућност стицања искуства у раду. Ученици послије завршетка школе неријетко добију прилику да се запосле у тим предузећима.

Директор школе Бранка Јовић подсјетила је да су та занимања дефицитарна како на подручју Дервенте, тако и у другим срединама у Српској, а да је то резултат развоја металске индустрије, због чега су привреди потребни образовани кадрови.

– Ученици који похађају нашу школу праксу обављају у школским радионицама, али ту праксу комбинујемо са практичном наставом која се одвија у предузећима „Тех про ЦНЦ производња“ и „Металац МБМ“. По завршетку школовања наши ученици у потпуности су оспособљени да одговоре захтјевима тржишта и захтјевима радних мјеста која се нуде – рекла је Јовићева.

Да систем дуалног образовања даје резултате потврдили су и власници предузећа у којима ученици обављају праксу истичући да сарадња са школом у посљедње три године расте, а да ученици исказују спремност за учење и рад, а неколико их се изборило за радно мјесто након школовања.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

СРЕЋАН 8. МАРТ –
МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

Derventski List

БРЕНДИРАЊЕМ ЗАШTИТИТИ
ДОМАЋУ ПРОИЗВОДЊУ (ФОТО)

Derventski List

ДЕРВЕНТИ ПРИЗНАЊЕ
„КАПЕТАН М. АНАСТАСИЈЕВИЋ“

Derventski List