Derventski list
ИЗДВОЈЕНО Новости

РЕЗУЛТАТИ АНАЛИЗЕ: УКРИНА
ПОЖУТЈЕЛА ЗБОГ САПИРАЊА
РУДНИЧКИХ КОПОВА

Промјену боје воде у Укрини изазвале су обилне падавине на подручју општине Станари сапирањем са површинских копова локалног рудника, те усљед ових природних процеса нису забиљежени негативни утицаји на биљни и животињски свијет водотока ове ријеке, Мале Укрине и Остружње, саопштено је данас из Инспектората Републике Српске.

То су потврдили резултати анализе узорака воде ријеке Укрине коју је урадила овлаштена лабораторија „Еуро инспект“ из Осјечана, чији су техничари у пратњи инспектора узели пет узорака на више локација.

– Након извршених анализа потврђено је да су испитивани параметри у дозвољеним границама прописаним правилником о условима испуштања отпадних вода у површинске воде, док су код два узорка утврђена одступање од параметара дефинисаних Уредбом о класификацији и категоризацији водотока, с обзиром на категорију водотока гдје је узет узора – наводе у Инспекторату.

Додаје се да се уочена одступања односе на укупне суспендоване материје, садржаја жељеза и мангана, укупног фосфора, хемијску потрошњу кисеоника и биолошку потрошњу кисеоника.

– То недвосмислено указује да је усљед обилних падавина дошло до сапирања са површинских копова рудника Станари – додаје се у саопштењу.

Грађани Дервенте и околних мјеста алармирали су градске власти, али и јавност, због необичне окер боје ријеке Укрине, која их је уплашила и због које страхују од могуће еколошке катастрофе, те сматрају да је у питању нешто озбиљније од муља који у ријеку доспијева из рудника.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

ДОДЈЕЛОМ НАГРАДА ЗАВРШЕНА
ПОЗОРИШНА МАГИЈА

Derventski List

ЖЕНА СКОЧИЛА У БУНАР, СПАСИЛИ
ЈЕ ВАТРОГАСЦИ И ПОЛИЦИЈА

Derventski List

ЗБОГ ПРОБНЕ МАЛЕ МАТУРЕ
ДАНАС И СУТРА НЕМА НАСТАВЕ

Derventski List