Derventski list
Новости

ПИЈЕТЕТ ПРЕМА ЖРТВАМА
СВИМА ДА БУДЕ ВОДИЉА

Молитвом и славским обредом у мјесној цркви, те парастосом погинулим борцима и славским ручком, а потом и народним весељем, у Осињи је 9. августа прослављен заштитник храма и села, Свети великомученик Пантелејмон.

Испред споменика, на којем су уклесана имена 54 борца погинула током посљедњег, служен је парастос, а вијенце и цвијеће у знак сјећања на страдале положили су начелник општине Милорад Симић, потпредсједник Скупштине општине Славен Гојковић, те делегације Општинске борачке организације и Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила. Почаст погинулим одали су и представници СУБНОР-а, Мјесне заједнице Осиња, те делегације политичких партија.

– Од 54 погинула, чија имена су уписана на овом споменику, половина је погинула 1992. године, што довољно говори о ужасу кроз који је народ с овог подручја прошао. Ипак, српски борци успјели су да одбране своја огњишта, али и да те прве ратне године учествују у важним биткама за ослобођење Дервенте и Брода, током којих је било жртава. Стога, обавеза свих јесте да чувају успомене на оне који су нашу слободу платили својим животима – казали су у Општинској борачкој организацији.

Током полагања вијенаца на споменик страдалим, начелник општине изразио је незадовољство чињеницом да је почетак парастоса каснио скоро пола часа.

– Од душа оних чија су имена уписани на овај споменик, а које су нас чекале да им посветимо мало пажње, затражио сам да нам опросте због кашњења. Нажалост, неке друге ствари биле су прече од парастоса и помена њихових имена – рекао је Симић, који негодовање није крио ни током славског ручка.

Да проблем термина одржавања парастоса постоји, прихватио је и протоставрофор Радојица Ћетковић који је, примајући славско поштење, рекао да је начињена грешка кад је за датум одржавања парастоса изабран празник Свети Пантелејмон.

– Неприхватљиво је да се касни с почетком парастоса, а посебно ако се зна да Општинска борачка организација, приликом одређивања термина, у потпуности прихвата сугестије свих учесника у организацији. Потпуно је јасно да, у том смислу, морамо да предузмемо неке мјере, а хоће ли то бити нови датум, други термин или неко треће рјешење, остаје да се види. Пресудно ће бити мишљење већине породица оних чија се имена налазе на том споменику – казали су у Општинској борачкој организацији.

Улога

Осињско подручје је, без обзира на интерпретације појединаца, одиграло важну улогу током Одбрамбено отаџбинског рата, а посебно на почетку борбених дејстава када је изласком на линије разграничења, спријечено масовно страдање српског народа на овом подручју.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

ВЕО ЗАБОРАВА НЕ СМИЈЕ
ПАСТИ НА ЖРТВЕ ЧАРДАКА

Derventski List

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ
ОСВЕШТАВА ЗВОНА ЗА ХРАМ

Derventski List

НА СВЕТОСАВСКОМ БАЛУ
ПРИКУПЉЕНО 18.450 КМ

Derventski List