Derventski list
Новости

ПИЈЕТЕТ ПРЕМА ЖРТВАМА
СВИМА ДА БУДЕ ВОДИЉА

Молитвом и славским обредом у мјесној цркви, те парастосом погинулим борцима и славским ручком, а потом и народним весељем, у Осињи је 9. августа прослављен заштитник храма и села, Свети великомученик Пантелејмон.

Испред споменика, на којем су уклесана имена 54 борца погинула током посљедњег, служен је парастос, а вијенце и цвијеће у знак сјећања на страдале положили су начелник општине Милорад Симић, потпредсједник Скупштине општине Славен Гојковић, те делегације Општинске борачке организације и Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила. Почаст погинулим одали су и представници СУБНОР-а, Мјесне заједнице Осиња, те делегације политичких партија.

– Од 54 погинула, чија имена су уписана на овом споменику, половина је погинула 1992. године, што довољно говори о ужасу кроз који је народ с овог подручја прошао. Ипак, српски борци успјели су да одбране своја огњишта, али и да те прве ратне године учествују у важним биткама за ослобођење Дервенте и Брода, током којих је било жртава. Стога, обавеза свих јесте да чувају успомене на оне који су нашу слободу платили својим животима – казали су у Општинској борачкој организацији.

Током полагања вијенаца на споменик страдалим, начелник општине изразио је незадовољство чињеницом да је почетак парастоса каснио скоро пола часа.

– Од душа оних чија су имена уписани на овај споменик, а које су нас чекале да им посветимо мало пажње, затражио сам да нам опросте због кашњења. Нажалост, неке друге ствари биле су прече од парастоса и помена њихових имена – рекао је Симић, који негодовање није крио ни током славског ручка.

Да проблем термина одржавања парастоса постоји, прихватио је и протоставрофор Радојица Ћетковић који је, примајући славско поштење, рекао да је начињена грешка кад је за датум одржавања парастоса изабран празник Свети Пантелејмон.

– Неприхватљиво је да се касни с почетком парастоса, а посебно ако се зна да Општинска борачка организација, приликом одређивања термина, у потпуности прихвата сугестије свих учесника у организацији. Потпуно је јасно да, у том смислу, морамо да предузмемо неке мјере, а хоће ли то бити нови датум, други термин или неко треће рјешење, остаје да се види. Пресудно ће бити мишљење већине породица оних чија се имена налазе на том споменику – казали су у Општинској борачкој организацији.

Улога

Осињско подручје је, без обзира на интерпретације појединаца, одиграло важну улогу током Одбрамбено отаџбинског рата, а посебно на почетку борбених дејстава када је изласком на линије разграничења, спријечено масовно страдање српског народа на овом подручју.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

ВЛАДИКА 18. ЈУЛА
ОСВЕШТАВА ЗВОНИК ХРАМА

Derventski List

У НЕДЈЕЉУ САБОР И
ГАСТРО – ФЕСТ У БИШЊИ

Derventski List

ЗАШТО ДА УПИШЕМ: РАЧУНАРСКО –
ИНФОРМАТИЧКА ГИМНАЗИЈА

Derventski List