Derventski list
ИЗДВОЈЕНО РС-РЕГИЈА

ВЛАДА ПРЕУЗИМА СВЕ ТРОШКОВЕ
ПОРОДИЉСКОГ БОЛОВАЊА

Влада Републике Српске од идуће године финансираће 100 одсто породиљског боловања, чиме ће послодавци бити у потпуности растерећени, а то ће бити омогућено измјеном и допуном Закона о дјечијој заштити.

Циљ је, како истиче министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић, стимулисање рађања дјеце.

– То је мјера коју Влада РС сходно потпису меморандума са послодавцима реализује. Ми смо прошле године усвојили мјеру која се односила на враћање 80 одсто давања за породиљско боловање, а ове године је предвиђена измјена и допуна Закона о дјечијој заштити у којој ћемо 100 одсто да враћамо тај износ и то је мјера у којој Влада са послодавцима размишља о аспектима демогрфске политике – рекао је Шеранић.

Послодавци се годинама жале како не могу да „финансирају наталитет Републике Српске” и да то треба да ради држава. Сада када их само неколико мјесеци дијели од тога, нова законска рјешења прихватају раширених руку.

– У сваком случају ће бити помоћ послодавцима, поготово оним који запошљавају већински женску радну снагу, али то је нешто што је сасвим нормално и оправдано. Не може се терет наталитета пребацивати на раднике у реалном сектору, поготово на оне гране које запошљавају женску радну снагу. У сваком случају то је један од добрих потеза Владе који мора дати неке резултате – истиче Драгутин Шкребић из Уније удружења послодаваца.

Трудничко боловање више неће бити препрека за пријављивање радница, надају се из Удружења „Четири плус”. Јован Радовановић каже да све што може охрабрити младе људе на проширење породице и останак на овим просторима је добродошло.

– То је требало и прије 10-15 година урадити, јер доста младих брачних парова није се усуђивало, односно поједине жене се нису усуђивале да затрудне, јер чим затрудне добију отказ – рекао је Радовановић.

Лијечење неполодности

Република Српска ће ускоро добити и први Закон о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње у коме ће, између осталог, бити уведено и правило да лијечење неплодности може искористити и жена која је пунољетна, пословно способна, а није удата.

http://www.glassrpske.com

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

НА БИРОУ 865
НЕЗАПОСЛЕНИХ

Derventski List

СТУДЕНТУ УРУЧЕНО 1.000 КМ
ПРИКУПЉЕНИХ НА БАЛУ

Derventski List

ПРИВРЕДА ВАПИ ЗА
ПОЗИТИВНИМ ИМПУЛСИМА

Derventski List