Derventski list
Новости РС-РЕГИЈА

ОПЕРАЦИЈА „КОРИДОР“
НА ФИЛМСКОЈ ТРАЦИ

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић изјавио је да би почетком идуће године требало да почне снимање документарно-играног филма о операцији „Коридор“.

Којић каже да је овај филм заједнички пројекат влада Републике Српске и Србије и да је његово снимање од изузетног значаја, с обзиром да је операција „Коридор“ најсвјетлија битка у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

– Тренутно се прави оквир и костур филма. Почетком идуће године требало би да се снимају изјаве свједока и ради реконструкција догађаја, односно драматизација – рекао је Којић, пренијели су медији.

Којић очекује да би овај филм требало да буде завршен и промовисан до краја идуће године.

Војном операцијом „Коридор“ спојени су источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са Србијом. Пробој Коридора трајао је од 14. до 28. јуна 1992. године на просторима цијеле Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела РС и Републике Српске Крајине. Овом битком ослобођени су Дервента, Модрича, Оџак и Брод, након чега је успостављена копнена веза са осталим дијелом територије Српске и са Србијом. Комплетна војна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву у Броду.

У овој акцији погинула су 273 борца Војске РС, 70 бораца МУП-а РС и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца.

http://www.rtrs.tv

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

ПОМЕН СТРАДАЛИМА У
БОСАНСКИМ ЛУЖАНИМА

Derventski List

МСД: ЗНАЧАЈНА УЛОГА МЛАДИХ У
СВИМ АСПЕКТИМА ДРУШТВА

Derventski List

ОД АПРИЛА ЛЕТ
БАЊАЛУКА – МОСКВА

Derventski List