Derventski list
Новости

ИЗНЕСЕНИ ПРИЈЕДЛОЗИ ЗА
ОБЛАСТ КОМУНАЛНОГ РЕДА

На јавној расправи о Нацрту одлуке о комуналном реду, која је данас одржана у просторијама Општинске управе, изнесено је низ приједлога и сугестија који би поједине области требало да конкретније уреде.

Иако се ради о нацрту одлуке која покрива значајан број питања која се односе на услове живота свих грађана, расправи се одазвало тек неколико особа.

В.д. начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове Јефимија Шербић појаснила је да ће након ове расправе бити одржана и два радна састанка са представницима Одјељења за инспекцијске послове и „Комуналца“, након чега ће бити одржана и стручна расправа. Подсјетила је да је Одлука о комуналном реду донесена 2013. године, а да је од тада промијењен Статут општине, као и други законски и подзаконски акти.

– Циљ нам је да кроз јавне и стручне расправе, које трају до 30. новембра, прикупимо што више приједлога и мишљења како бисмо направили што бољи документ – рекла је Шербићева додајући да су нацртом одлуке предвиђене строже казне за непоштовање појединих одредби.

Одборник СНСД-а у Скупштини општине Славко Томаш констатовао је да је област комуналног реда веома важна за свакодневни живот грађана, али да постоји општа незаинтересованост становништва и политичких партија да учествују у њеном креирању. Он је предложио да се из овог документа бришу одредбе о прекопавању јавних површина јер је ове године донесена посебна одлука која регулише ту област.

– Потребно је ускладити поглавље које се односи на држање животиња са одредбама Одлуке о заштити и условима држања паса на подручју општине и конкретно навести шта се подразумијева под појмом кућни љубимац – рекао је Томаш.

Он је предложио и да се прецизно дефинише која је то висина украсне живице која не угрожава саобраћај.

– Хиљаду питања имамо, али немамо овдје неког ко би нам помогао и разјаснио многа од њих. Разочаран што нас се није више одазвало на јавну расправу, а сигуран сам да ће многи да се јаве када се почне примјењивати ова одлука – рекао је Томаш додајући да би се много проблема у граду ријешило увођењем видео-надзора, истакавши да је вријеме да се крене у том правцу.

Низ приједлога на предложену одлуку која регулише комунални ред у Дервенти изнио је и одборник СНСД-а Славиша Ђураш. Он је истакао да прописане казне за непоштовање одредби одлуке о комуналном реду не би требало да буду високе, већ да се примјењују стимулативне мјере.

– Сматрам и да је предвиђен велик распон казни за непоштовање одредби о комуналном реду. Неке казне треба смањити како би систем наплате био функционалан. Боље је 100 марака наплаћене казне, него 1.000 ненаплаћене – рекао је он додајући да при доношењу ове одлуке треба имати у виду да нам је једини интерес чист и уредан град.

– Да би то постигли требају нам јасне дефиниције. Ту мислим на прецизно дефинисање корпи и посуда за одлагање и раздвајање смећа за рециклажу, као и обавезе „Комуналца“ и грађана. Када је у питању чишћење снијега треба обавезати некога да одвози снијег са тротоара у улицама прве градске зоне јер пјешаци не могу ходати тротоаром када падне снијег и згрне се са улица. Потребно је дефинисати која је дозвољена висина ограда и живица поред пута, те ко је одговоран за њихово одржавање. Имамо случајева да грађани посаде багрем који послије заклања улицу и омета саобраћај – казао је Ђураш.

Нагласио је да би, како би се избјегло ругло у центру града, требало дефинисати постављање стубова у првој градској зони.

– Требало би забранити постављање стубова и бандера, те постављати подземне инсталације у овом дијелу града – рекао је Ђураш.

Додао је да поклопци који се постављају на шахтове у улицама и тротоарима морају да буду са атестом и уједначени, а не да грађани сами постављају поклопце, па чак и лимене.

– Било би корисно дефинисати ко уклања плакате и у којем року, не само предизборне, него и остале и прецизно треба да се наведе шта је то рекламни пано – истакао је Ђураш и додао да би требало да се дефинише одржавање запуштених имања у четири градске зоне.

Сугестије о паркирању у парку изнио је Синиша Јефтић истичући да би требало прецизирати која возила смију улазити у парк и које су казне за остале који такву површину користе за остављање возила, као и да треба предвидјети казне за намјерно уништавање засада.

– Мислим да треба додати члан да се возила не смију паркирати у парку, иако то звучи помало апсурдно. То је проблем својствен за Дервенту и треба дефинисати да само возила надлежних који одржавају такве површине, уз одобрење надлежног одјељења, могу да улазе у парк – рекао је Јефтић додајући да казне за такав прекршај треба да буду вишеструко више.

Јавној расправи одазвао се и предсједник Савјета мјесне заједнице Горњи Детлак Саво Вајић, који је упитао чија је надлежност постављање стубова за заставе на споменицима погинулим борцима, ко је надлежан да одржава школско двориште школе која је затворена, те је сугерисао да би се чишћење снијега према центру мјесне заједнице требало обављати у року од 24 часа.

– Такође, волио бих да знам шта је са аутобуским стајалиштима, ко их одржава и испуњавају ли потребне услове – питао је Вајић.

На крају је констатовано да су јавној расправи требали да присуствују и представници инспекција, јер се они први сусрећу са проблемима и ситуацијама на терену и могли би да дају додатна образложења како би се конкретније и децидније дефинисале неке одредбе, као и представници „Комуналца“.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

НОВИ СЛУЧАЈ
ЗАРАЗЕ У ДЕРВЕНТИ

Derventski List

ДЕРВЕНТСКИ СП ПРОСЛАВИО
25 ГОДИНА РАДА

Derventski List

“ДУАЛ” ДО КРАЈА ЈУНА
У ДОБОЈСКОЈ РЕГИЈИ

Derventski List