Derventski list
Новости

УДРУЖИВАЊЕМ ДО БРОЈНИХ
КОРИСТИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Значај удруживања пољопривредних произвођача биле су главне теме предавања које је данас у Центру за културу организовала Агенција за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и Јединица за координацију пољопривредних пројеката.

Стручњаци су дервентским пољопривредницима указали на то да без удруживања пољопривредници тешко могу да одговоре изазовима и захтјевима тржишта.

– У министарству сматрамо, а то је препознала и свака локална заједница, да наши пољопривредни произвођачи не препознају значај међусобног повезивања како у удружења, тако и у задруге. Увезани на тржишту, нарочито мали пољопривредни произвођачи могу да се позиционирају на тржишту. Новост на подручју Српске и добојске регије јесте оснивање кластера као облика увезивања. Кластер подразумијева шире територијално повезивање сродних облика како пољопривредних произвођача, тако и прерађивача, снабдјевача, у једну цјелину како би они заједнички пронашли своје мјесто на нашем тржишту – истакла је предавач Радмила Цвијић.

О могућностима за повлачење средстава кроз ИФАД пројекте говорила је Слађана Берић-Товирац истакавши да се ради о другом циклусу пројеката, те је подсјетила да је први циклус завршен средином прошле године и да су и дервентски пољопривредници учествовали у њему.

– Од средине прошле године почеле су активности на пројекту Развој конкурентности у руралним подручјима, за који је важно рећи да се реализује у свим општинама Српске. Циљ пројекта је интегрисање малих пољопривредних произвођача у организације, односно удружења и задруге, како би ефикасније и боље наступали на тржишту кроз оснаживање капацитета самих удружења и задруга. Тај пројекат подржава и формирање кластера, што такође омогућује остварење одређених бенефита попут старт пакета, који се односе на набавку репроматеријала. Једна од компоненти је јачање капацитета набавком опреме, а доста се пажње усмјерава и на савјетодавни рад са произвођачима и њихове обуке – рекла је Берић-Товирац.

Да је удруживање постало једно од кључних питања за опстанак пољопривредне производње нагласио је предсједник Задружног савеза РС Рајко Кулага

– Значајног искорака у организовању пољопривредне производње нема без удруживања пољопривредника, а иако се подршка остварује из локалних заједница и министарства, ситуација на тржишту је таква да се мора заједнички радити на стварању конкурентних производа на тржишту. Да би се створио амбијент за развој пољопривредне производње неопходно је прије свега увођење система сезонске заштите пољопривредне производње на нивоу БиХ, а треба изнаћи могућности да се уведе диференцирана стопа ПДВ-а, а на тај начин задржаћемо и становнике, првенствено младе људе, на селу – рекао је Кулага.

Пољопривредник Миленко Вујичић из Доње Бишње, који се бави производњом млијека и меса, као и обрадом земље и узгојем уљарица и житарица, каже да би било добро да се кроз удруживање пољопривредници изборе за бољу откупну цијену млијека, у супротном ће се производња млијека смањити.

– Требало би повећати премије млијека, јер су некад биле 33 фенинга, а онда су смањене на 2,5 фенинга. Због тога је доста људи престало са производњом млијека. Такође, рекли су нам да ће се од сада за додатне контроле млијека морати плаћати четири марке по грлу, а напомињем да смо и до сада имали контроле млијека и да је то додатни трошак за пољопривреднике. Требало би да правилнике добијамо на вријеме јер не знамо о чему се ради – рекао је Вујичић.

Једна од грана, која за разлику од мљекарства није организована, је свињогојство, а Осињанин Драго Планинчевић који узгаја 15 до 20 прасилица, истакао је проблем у овој грани, увоз.

– Могло би се више производити, али не исплати се што због увоза. Поскупјела је храна, а цијена меса је остала иста, али нећемо много кукати, а не можемо се ни похвалити. Свињогојство још једино није удружено, али могло би бити боље ако успијемо остварити неке подстицаје за механизацију – рекао је Планинчевић.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

СИМИЋ: НАПРЕДАК
ДЕРВЕНТЕ ЈЕ ПРИОРИТЕТ

Derventski List

ДЕРВЕНТА СЕ ПРОБУДИЛА
ПОД БИЈЕЛИМ ПОКРИВАЧЕМ

Derventski List

ЖРТВЕ ЧАРДАКА
ВЈЕЧНА ОПОМЕНА

Derventski List