Derventski list
Култура

ПРЕДСТАВЉЕНО
800 ГОДИНА СПЦ

Вјероучитељ и магистар теолошких наука из Бањалуке Данијел Михић одржао је вечерас предавање у Народној библиотеци “Бранко Радичевић”, а у нешто више од часа Дервенћанима и Дервенћанкама представио је осам вијекова постојања Српске православне цркве као преглед периода.
-Историја српске цркве је толико широка и дубока као и историја српског народа и без познавања те историје не може се спознати свакодневна историја Срба. То се нарочито огледа у периоду ропства, када српских држава није било постојала је српска црква са свим својим архијерејима, епископима, патријарсима који су ипак исписивсли странице наше историје, а постојали су и манастири који су сачували српски идентитет и вјеру и писменост. Тешко је то у овако мало времена испричати, али сам кроз 20 поглавља настојао да представим оно најважније – рекао је Михић.
У Дервенту је дошао на позив наше суграђанке Александре Мариловић, а предавања о историји српске цркве спонтано је почео да држи крајем прошле године у бањалучком СОЗ-у.
Додао је да је до посљедњих тридесетак година историја српске цркве била скрајнута, али да га радује што је у посљедње двије деценије урађено неколико доктората који су објаснили све периоде који нису били довољно разјашњени, а ради се о периодима од седмог до 11. вијека, раном средњем вијеку па до данашњих дана.
-Ми немамо ни приручник из историје српске православне цркве, прошло је више од 50 година од када је Ђоко Слијепчевић написао нешто такво, а ја желим да радим на томе у будућности кроз ова предавања. То је темељ за неки рад и надам се да ће једног дана књига да изађе са много података прилагођених сваком оку и уху јер треба да се зна историја српске цркве, а ми је знамо дјелимично сем Светог Саве и патријарха Павла док је све између у магли – додао је он.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

КОНЦЕРТ УЧЕНИКА МУЗИЧКЕ
ШКОЛЕ У ЧЕТВРТАК

Derventski List

„НОВОГОДИШЊА
ЗАВРЗЛАМА“ 25. ДЕЦЕМБРА

Derventski List

МЛАДИ ГЛУМЦИ КРЧЕ СТАЗУ
ЗА АМАТЕРСКО ПОЗОРИШТЕ

Derventski List