Derventski list
ИЗДВОЈЕНО Новости

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ:
НЕМА МЈЕСТА ЗА ПАНИКУ

У Дервенти нема заражених корона вирусом и нема мјеста за панику, а све процедуре које су наложене у вези са мјерама које су у Републици Српској уведене у циљу спречавања ширења корона вируса, проводе се и на подручју општине.

Истакнуо је то данас послије састанка општинског Штаба за ванредне ситуације на којем су присуствовали начелник општине Милорад Симић са сарадницима, директор Дома здравља Мирко Шаран, специјалиста епидемиолог Милена Бјеговић Ђујић, те представници Цивилне заштите и Црвеног крста.

Шаран је послије сједнице нагласио да у Дервенти нема зарађених вирусом корона и да нема мјеста за панику.

– Ми се придржавамо јасних процедура, имамо сву потребну заштитну опрему, задаци су јасно дефинисани и сваког тренутка смо спремни да реагујемо. Формиран је тим на челу са епидемиологом који би, у случају појаве заражених вирусом, био задужен за њихово збрињавање. Обезбијеђено је санитетско возило са возачем за превоз заражених, те посебне изоловане просторије за преглед и збрињавање заражених у Дому здравља – рекао је Шаран и истакавши да су предузете све мјере које су наложене од стране Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Он је апеловао на грађане да избјегавају јавна окупљања, да мање озбиљне здравствене проблеме рјешавају када прође опасност од ширења вируса да би свели ризике од заразе на минимум.

Специјалиста епидемиолог  Милена Бјеговић Ђујић навела је низ мјера за спречавање ширења инфекција.

– Што мање држати дјецу у затвореном, искористити лијепо вријеме и извести их у шетњу, провјетравати просторије на свака два сата и често прати руке. Такође, важна је честа употреба једнократних марамица и њихово моментално одлагање, избјегавање контакта са особама које имају било какав облик респираторних инфекција – рекла је Бјеговић Ђујић и додала да грађани све информације могу добити на број телефона 053/331-023, локал 112, те апеловала на све грађане који имају симптоме да не долазе у Дом здравља него да се јаве на овај број.

Самостални стручни сарадник за послове Цивилне заштите у Општинској управи Драгољуб Кукић је истакао да се спроводе све наложене мјере, што су потврдили и инспектори радом  на терену.

– У циљу спречавања панике, као и упознавања грађања о вирусу корона, Дом здравља ће одштампати летке са потребним информацијама које ћемо подијелити свим установама и грађанима како би сви били упознати са процедурама – нагласио је Кукић.

У Републици Српској данас су потврђена четири нова случаја заразе корона вирусом, те се број заражених попео на осам. У циљу спречавања ширења заразе од 11. марта у Српској су на снази посебне мјере, односно затворене су школе и факултети, те забрањена сва јавна окупљања.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

РУСКИ ПРИВРЕДНИЦИ УПОЗНАТИ
СА ПОТЕНЦИЈАЛИМА ДЕРВЕНТЕ

Derventski List

ПОТЕНЦИЈАЛИ ОПШТИНЕ ПРЕДСТАВЉЕНИ
ЗАМЈЕНИКУ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА

Derventski List

У ТОКУ ИСПРАВЉАЊЕ
КОРИТА ВУКОВИЈЕ

Derventski List