Derventski list
ИЗДВОЈЕНО Новости

ПОДРШКА ЗА МАЈКЕ СА ТРОЈЕ
И ВИШЕ ДЈЕЦЕ НИЈЕ ИЗОСТАЛА

У посљедњих нешто више од пола године у Дервенти су 22 мајке родиле треће и свако наредно дијете, а иако је ове године због мјера заштите од корона вируса изостао пријем за мајке и њихове бебе, није изостала подршка из општинског буџета.

За мајку која је родила шесто дијете, три мајке чији је дом богатији за четврто дијете и 18 мајки које су дочекале своје треће чедо, из локалне касе исплаћено је укупно   13.200 марака, док планирана средства за ову врсту подршке за цијелу годину износе 31.000 КМ.

Начелник општине Милорад Симић подсјетио је да се у Дервенти већ годинама његује традиција окупљања мајки који се родиле треће и свако наредно дијете, а у периоду од 6. новембра прошле године до 22. маја ове године 22 мајке сада имају 72 дјеце.

–  Сви они су вриједни хвале и било би право задовољство да смо могли да се окупимо. Ове године, због евидентних проблема, нисмо хтјели да доводимо нечије здравље у питање, али ове мајке свакако заслужују сваку могућу подршку коју смо у могућности да им пружимо – казао је Симић додајући да ће планирана средства у току данашњег дана бити пребачена на рачуне ових мајки.

Такође, нагласио је да се ради првенствено о симболичној подршци, али да је план да она с временом буде повећана.

– Да сам имао прилику да окупим мајке могао бих само да кажем „машала“, а сву своју љубав шаљем бебама са жељом да их послужи здравље – рекао је Симић, те упутио савјет свим младим суграђанима да се дјеца рађају гдје има љубави, а не гдје има пара, истичући да је и сам 12 дијете у породици.

„Дванаест звјездица“

Начелник општине подсјетио је на симболику 22. маја јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба у бањалучком Клиничком центру, а остале су преминуле до 19. јуна те године. Додао је да је међу мајкама које су због недостатка кисеоника усљед уведених санкција изгубиле своју бебу и једна Дервенћанка.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

ПОРОДИЦА САВИЋ
ДОНИРАЛА 800 ЕВРА

Derventski List

ЖЕНА СЕ УТОПИЛА У УКРИНИ

Derventski List

НА КОРОНА ВИРУС ПОЗИТИВНО
ЈОШ 14 ОСОБА У „ЗЛАТНОМ ЛУГУ“

Derventski List