Derventski list
Новости

ЗА СЛОБОДУ „ПАЛO“ 36
ЖИВОТА ИЗ ВЕЛИКЕ СОЧАНИЦЕ

Током четири ратне године 36 мјештана Велике Сочанице погинуло је бранећи отаџбину и свој кућни праг, што ово село сврстава у ред мјеста која су поднијела највећу жртву током Одбрамбено – отаџбинског рата.

Осим њих, Велика Сочаница се сјећа и седам жртава рата, а на споменик су уписана и имена дванаест умрлих припадника Војске Републике Српске. У знак сјећања на њих сваке године на Петровдан се, испред споменика у центру села, служи парастос и полаже цвијеће, а за покој њихових душа пале се свијеће.

И ове године саставни дио обиљежавања Петровдана било је сјећање на страдале, а поред чланова породица погинулих бораца, ратних инвалида и демобилисаних бораца, почаст погинулим и умрлим Сочаничанима одали су бројни гости.

Након парастоса, вијенце и цвијеће на споменик положили су чланови породица погинулих и страдалих, начелник општине Милорад Симић, потпредсједник Скупштине општине Славен Гојковић, делегације Борачке организације општине Дервента и других организација проистеклих из рата, те представници политичких партија.

Обновљен споменик

Споменик у Великој Сочаници, који је значајно нагризао зуб времена, однедавно је „умивен“, те је највећи дио радова у вези са његовим уређењем завршен. Сљедећи корак би требало да буде уређење простора око споменика.

Иницијативу за обнову спомен-обиљежја покренула је Општинска борачка организација, а она је добила „зелено свјетло“ од начелника општине.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

НАСТАВА НА ДАЉИНУ ЗА
СРЕДЊОШКОЛЦЕ ОД ПОНЕДЈЕЉКА

Derventski List

ТРИВИЋ: ОЧЕКУЈЕМО
ЂАКЕ У КЛУПАМА

Derventski List

ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА
ИДУЋИ СВЕТОСАВСКИ БАЛ

Derventski List