Derventski list
Kолумнa

АТАКСИЈА

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Атаксија се описује као недостатак координације мишића током вољних покрета, попут ходања или подизања предмета. Атаксија може утицати на покрете, ​​говор, покрете очију и способност гутања.

Атаксија је обично резултат оштећења малог мозга, односно дела мозга који контролише координацију мишића. Многа стања могу узроковати атаксију, укључујући алкохолизам, мождани удар, тумор, церебралну парализу и мултиплу склерозу. Такође је могуће наследити оштећени ген који може изазвати једну од многих врста атаксије.

Лечење атаксије зависи од  узрока. Атаксија која је узрокована мултиплом склерозом или церебралном парализом можда неће бити излечива и у том случају, а лекар  може препоручити коришћење штаке или ходалице, прилагођеног посуђа за јело, те комуникацијских помагала.

Веома је корисна и физикална терапија која помаже да се побољша мобилност, радна терапија помаже код свакодневних животних задатака, попут храњења, док говорна терапија побољшава говор и гутање.

Као терапија користи се и генетичко тестирање, које се препоручује да би се утврдило да ли родитељ или дете имају генетску мутацију која узрокује једну од наследних атаксија.

Преглед и саветовање  можете да обавите у логопедској ординацији у Дому здравља Дервента, користећи упутницу коју можете да преузмете код педијатра или породичног лекара на лични захтев.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

КОМУНИКАЦИЈСКИ ПОРЕМЕЋАЈИ

Derventski List

АРАНЂЕЛОВДАН

БАБИЋ: ЛИСТА НАШИХ
ЈЕЗИЧКИХ ГРЕШАКА

Derventski List