Derventski list
Новости

Ратне страхоте
лекција младима

Искуства, али и посљедице које из гротла рата носе припадници Војске Републике Српске, Армије РБиХ и Хрватског вијећа обране, а који могу да послуже као лекција младима у БиХ, преточени су у документарни филм „Тестамент једном времену“

Ово остварење, које доноси свједочења ветерана протеклог рата из три војске у БиХ, а који су окупљени у Удружење „Прави пожар“ из Дервенте, премијерно је приказано лани на Сарајево филм фестивалу, а средином фебруара и у програму телевизије Н1.

Филм је настао у продукцији Удружења за културну и медијску деконтаминацију, а аутори филма Зоран Ћатић и Мирза Ајнаџић, уз помоћ Слађана Вујића, приказали су како група ветерана гледа на улогу војника у рату двије и по деценије послије његовог завршетка, те какве је посљедице ратни вихор оставио на њих, њихове породице и друштво.

Предсједник Удружења „Прави пожар“ Спасоје Кулага казао је да ово удружење постоји већ пуну деценију током које проводи програм „Конструктивна употреба ветеранског искуства“.

–  У оквиру тог програма до сада смо на више од 100 радионица разговарали са више од 2.500 младих широм БиХ. Стога, овај филм долази у правом тренутку као један од резултата нашег вриједног рада о темама које нису нимало лаке – рекао је Кулага.

Он је додао да се идеја за екранизовање искустава ветерана родила из жеље за подизањем свијести, посебно међу младима, о ратним страхотама које је рат донио. Кулага је захвалио свим учесницима у стварању филма на датом доприносу, а посебно онима који имају храброст да отварају ратне ране.

Радионице

Удружење „Прави пожар“ базира се на рад са младима, а поред тога, и на едукације за жене жртве трауме, као и раду са особама са ампутацијама и жртвама мина, а пројекат на који су највише поносни, како истичу, јесте пројекат „Конструктивне употребе ветеранског искуства“ путем којег су ветерани овог удружења досада имали највише додира са младима.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

ТРИ НОВА СЛУЧАЈА КОРОНА
ВИРУСА У ДЕРВЕНТИ

Derventski List

ОЧУВАЊЕ ПРИРОДЕ
ЗАДАТАК ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ

Derventski List

НЕМА НОВИХ ОБОЉЕЛИХ
У ДЕРВЕНТИ

Derventski List