Derventski list
Новости

Обиљежен Дан
устанка народа БиХ

Жртва коју су платили борци Народноослободилачког рата те жртве усташког терора у борби против највећег зла у историји човјечанства, обавезује нас да наставимо да наше друштво изграђујемо на темељима антифашизма и да у том духу васпитавамо генерације које долазе.

Поручено је то у Календеровцима приликом обиљежавања 27. јула, Дана устанка народа БиХ, када су положени вијенци на спомен – обиљежје борцима Народноослободилачког рата, послије чега је служен парастос за жртве усташког терора.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић је напоменуо да је циљ обиљежавања овог и свих осталих датума везаних за Други свјетски рат да се не забораве страшни злочини и да се никада више не понове.

– Због људи који су животе дали у борби против фашизма морамо да обиљежавамо ове датуме и да их спомињемо те да наше потомке учимо шта и какве страхоте мржња може донијети– казао је Прерадовић подсјетивши да су Рапћани и Осојци сравњени са земљом.

Потомак страдалих у Народноослободилачком рату Младен Црљић испричао да су у раним јутарњим часовима 6. фебруара 1945. године усташе ушле у село и поклали све што је српско.

– Отац мој, као тринаестогодишњак, сакривен иза врата са још двије сестре, је био свједок дешавања тог дана када су му убили оца, мајку, трогодишњег брата, двије сестре и два стрица. Истог дана, побијена је и породица Давидовић, Милосављевић а угашено је огњиште Смиљанића – казао је Црљић који је и сам био свједок ратних дешавања у Одбрамбено – отаџбинском рату додавши је много крви проливено на нашим просторима и да смо заслужили мало мира, али колико неправде трпи Република Српска само може да се нада да и његов син неће бити учесник ратних дешавања.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

СРЕЋНА НОВА
2020. ГОДИНА

Derventski List

РАДНИЦИ „ЧИСТОЋЕ“ ОДВЕЗЛИ
ОТПАД ИЗ БОЈАНИЋА ГРОБЉА

Derventski List

НА ВИРУС КОРОНА
ПОЗИТИВНО ЈОШ 177 ОСОБА

Derventski List