Derventski list
Новости

Слиједе веће исплате
борачким категоријама

Влада Републике Српске донијела на посљедњој сједници одлуке којим су повећане основице за обрачун примања за 2022. годину борачким категоријама и цивилним жртвама рата, а обезбијеђен је и новац за исплату мјесечног новчаног примања за борце старије од 65 година који не испуњавају услове за пензију.

Како је саопштено из Бироа Владе за односе с јавношћу новом основицом за обрачун права предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено – отаџбинског рата РС обезбијеђено је повећање основице за четири одсто у односу на основицу према којој је вршен обрачун у претходној години.

Одлуком о утврђивању основице и коефицијента висине исплате мјесечних примања за 2022. годину предвиђених Законом о заштити цивилних жртава рата обезбијеђено је повећање основице, такође за четири одсто у односу на 2021. годину.

Влада је донијела и Одлуку о висини основице за обрачун мјесечног борачког додатка за ову годину према којој ће оcновица бити увећана за пет одсто, док основица за обрачун годишњег борачког додатка за 2021. годину остаје непромијењена.

– Право на годишњи борачки додатак за 2021. годину (борци прве и друге категорије) имају 49.344 борца, а за исплату, која треба да буде извршена до краја првог квартала ове године, потребно је 8.008.966 КМ – саопштено је из Бироа Владе.

Такође, донесена је и Одлука о одобрењу пласмана средстава за унапређење материјалног положаја бораца са навршених 65 година живота кроз мјесечно новчано примање.

– Влада Републике Српске је 2018. године својом одлуком успоставила мјесечно новчано примање борцима са навршених 65 година старости који не испуњавају услове за остваривање права на пензију. Влада сваке године доноси одлуку на основу које се врши исплата мјесечног новчаног примања, које се одређује у висини најнижег нивоа најниже пензије, борцима са навршених 65 година живота старости који заједно са посебним стажом у двоструком трајању имају 15 и више година пензијског стажа. Доношењем ове одлуке омогућава се исплата мјесечног новчаног примања борцима који у 2022. години испуне услове у погледу година живота и пензијског стажа, које износи 212,02 КМ. У том износу наставља се исплата и борцима који су, у складу са одлукама Владе Републике Српске, ту врсту примања остварили у периоду 2018  – 2021. година – наводи се у саопштењу гдје се прецизира да је на крају 2021. године право на мјесечно новчано примање остварило 739 бивших бораца.

Доношење поменутих одлука поздравили су из Борачке организације Српске, а посебно значајним сматрају обезбијеђење мјесчног примања за борце старије од 65 година.

– Сматрамо да је добро што је и ова категорија бораца заслужних за стварање Републике Српске коначно уведена у право које ће им бити исплаћено сваког мјесеца, те што је Влада усвојила приједлог Борачке организације да се овим борцима обезбједи мјесечно примање – саопштено је из БОРС-а.

Почетак увећања

Борачка организација сматра да је увећање основице за обрачун војних и породичних инвалиднина и борачког додатка само почетак увећања и да ће током године доћи до значајних повећања основице за обрачун ових примања.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

ПОДИЈЕЉЕНИ РАСАДИ ПОВРЋА

Derventski List

ПРОНАДЈЕН НЕСТАЛИ ДЈЕЧАК

Derventski List

НА БИРОУ 865
НЕЗАПОСЛЕНИХ

Derventski List