Derventski list
Друштво РС-РЕГИЈА

Вожња електричним
тротинетом само уз дозволу

У Републици Српској 1. септембра почиње примјена Правилника о начину и поступку издавања идентификационе потврде за лако лично електрично возило, односно за електрични тротинет, електрични скејтборд, хаверборд, сегвеј и слично, а којим је прописано под којим условима ова возила могу учествовати у саобраћају.

Из Министарства саобраћаја и веза РС подсјећају да је Законом о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима Српск прописано да се ова возила разврставају у четири категорије, с тим да за класу 1 и класу 3 нема старосног ограничења, али да је обавезно да лице које користи електрична возила ове класе посједује идентификациону потврду. За возила класе 2 и 4, у које спадају електрични тротинети, обавезно је посједовање идентификационе потврде и њим могу да управљају само лица старија од 14 година, уз потврду о познавању прописа о безбједности саобраћаја на путевима или возачку дозволу којом се доказује право управљања возилом било које категорије и да за вријеме вожње носи на глави закопчану заштитну кацигу.

Из министарства подсјећају да је законом прописано да идентификациону потврду и наљепницу за лако лично електрично возило издају станице за технички преглед, а по цијени од 20 КМ.

– Према закону, минимална казна за непоштовање прописа који се односе на електрична возила износи 100 КМ, а уколико се уплата изврши у року од седам дана, казна је умањена за половину износа – додали су из министарства.

СЛИЧНИ АРТИКЛИ

Забава за малишане поклон
“Трола” и ЦИВИТАС-а

Derventski List

Нерадни 1, 2. и 9. јануар,
те Бадњи дан и Божић

Derventski List

ПОСТ ВРИЈЕМЕ ПРОЧИШЋЕЊА
ДУШЕ И ТИЈЕЛА

Derventski List