ДруштвоИЗДВОЈЕНО

КЉУЧНА РАНА ДЕТЕКЦИЈА ГОВОРНИХ ОДСТУПАЊА

У Основној школи „19. април“ вечерас је дипломирани логопед дефектолог Каролина Зечевић одржала стручно предавање на тему „Рана детекција говорно – језичких одступања код дјеце“ намијењено родитељима ученика прве тријаде и професорима разредне наставе.
-Предавање је усмјерено на рану детекцију говорно – језичких поремећаја код дјеце млађег и средњег школског узраста. Између осталог, циљ је да помогнемо учитељима како да у први мах детектују уколико нешто није у реду, јер они највише времена проводе са ученицимa – рекла је Зечевићева.
Поред тога, она је истакла да рано откривање проблема у раном узрасту игра итекако велику улогу, зато што управо тако смањује пораст броја дјеце са сметњама у говорно – језичком развоју у школском узрасту.
-Ако се проблем открије прије школе и ако се терапијски „покрије“, мање су шансе да ће дијете имати специфичне сметње учења у школском периоду. У школском периоду учитељи представљају први степеник који је важан за детекцију, зато што проводе више времена са дјецом него родитељи, у предшколском узрасту то су васпитачи, док у најранијем узрасту ту улогу имају педијатри. Дакле, то су својеврсне карике у ланцу које су од велике важности за детекцију. Они примијете проблем и дају савјете родитељима, а родитељи су дужни да одреагују тако што ће послушати савјете или пак потражити помоћ стручњака. До сарадње са овом школом дошло је из једног пријатељско – конструктивног разговора и дијељења искуства са директорицом Елвиром Миљић – казала је Зечевићева.
Том приликом, директорица ОШ „19. април“ Елвира Миљић истакла је да ће сарадња са логопедом бити настављена и у будуће.
-Школа, као васпитно – образовна устснова, дужна је да води бригу о свим сегментима у развоју дјетета. Чињеница је да су у готово свим школама на подручју РС, током посљедњих неколико година, примијећени управо говорни поремећаји код дјеце. Кроз пријатељски разговор дошла сам на идеју да уприличимо стручно предавање за родитеље ученика прве тријаде и учитеље. Сигурна сам да ће ово предавање помоћи при отклањању одређених дилема, јер грешке се често праве несвјесно. Надам се да је наш труд уродио плодом и планирамо и даље сарађивати са логопедом – рекла је Миљићева.

Related posts

Радановић изабран за
предсједника Скупштине

Derventski List

Око славске свијеће окупити само породицу

admin

ЗАБЛИСТАЛИ МАТУРАНТИ ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još