ДруштвоРС-РЕГИЈА

Нема поскупљења струје до Нове године

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је вечерас да се цијена електричне енергије сигурно неће повећати до почетка наредне године.

– Жељели смо да период октобар – март буде период енергетске стабилности гдје сваки грађанин има одређену количину енергије по најповољнијим условима на Балкану, можда и у Европи – рекао је Петровић.

Он је појаснио да је намјера да буде уведен програм којим ће бити награђени потрошачи који троше мање струје уштедама не више од десет или 20 одсто и да буде снижен рачун за скоро 50 процената.

Петровић је навео могућност да се уведу разреди, нешто као у Србији, да се уштеде стимулишу попустом на рачуну или да се иде на повећање тарифног система.

Он је истакао да је цијена електричне енергије социјална категорија, и да је она испод цијене која кошта Електропривреду Српске.

– Зато је наша интенција и наш план да видимо да ли можемо увести то да награђујемо неког ко штеди на начин да му се смањи рачун – рекао је Петровић за АТВ.

Он је навео да је ова година за Електропривреду Српске била година великих турбуленција која се огледала у лошој хидролошкој ситуацији, поремећеним ремонтима у термоелектранама, поремећајима на тржишту електричне енергије.

Петровић је додао да Српска сада мора да купује електричну енергију, као и да је Електропривреда Српске на некој „позитивној нули“.

– То значи да систем купује енергију по много већим цијенама него што је фактурише привреди и домаћинствима и електродитрибуцији за дистрибутивне губитке, као и Електропреносу за дистрибутивне губитке и Брчко дистркту. Морамо црпити потенцијал из извоза који је ове године био далеко мањи због лоше хидрологије – рекао је Петровић.

Он је изнио податак по којем је Електропривреда Републике Српске до сада купила више од 160 милиона КМ енергије из извоза да би одржала структуру у Српској јефтином.

Према његовим ријечима, на нивоу система већ су направљене одређене уштеде, те да ће се и даље радити на томе како би трошкови били мањи, јер ако су мањи трошкови у систему, нема потребе за повећањем цијене.

Петровић је подсјетио да је Електропривреда Српске већ урадила реорганизацију дистрибутивних предузећа, те да још није реорганизован дио система везан за производњу.

(РТРС)

Related posts

Прекиди у снабдијевању струјом сутра

Derventski List

Дријен и Горњи Детлак
у петак без струје

Derventski List

Скулптура од абоноса буди свијест о очувању природе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još