ДруштвоРС-РЕГИЈА

Усаглашене процедуре за бесплатан пренатални тест

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас послије састанка са министром здравља и социјалне заштите Аленом Шеранићем и директором Фонда здравственог осигурања Дејаном Кустурићем да је финализована идеја и усаглашене процедуре за бесплатан пренатални тест за све будуће мајке.

Предсједница је истакла да се ради о још једној у низу пронаталитетних мјера у Српској.

– Овом мјером желимо постићи да будући родитељи буду спокојни и да своје потомство дочекују на миран начин -истакла је Цвијановић.

Цвијановић је предложила да Влада Српске у оквиру постојећих програма нових мјера пронаталитетне политике уврсти и мјеру која се односи на бесплатне пренаталне тестове за све труднице у РС.

Навела је да ће ова мјера бити реализована за оне који желе да прођу кроз такву врсту тестирања и да ће то бити омогућено у склопу здравственог система Српске.

– Ова мјера подразумијева растерећење буџета јер неће родитељи сами морати размишљати на који начин обезбиједити средства за пренаталне тестове – рекла је Цвијановићева додавши да је њена иницијатива потекла из ранијих разговора са представницима удружења које воде бригу о породици, пронаталитетним мјерама и политикама.

Предсједница Српске је подсјетила да ово није једина мјера коју је она предложила у области пронаталитетне политике, наводећи да су у питању три покушаја бесплатне вантјелесне оплодње, а резултат тога је више од 1.600 рођених беба у Српској, и то захваљајући подршци Владе.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић је рекао да ће данас предложене мјере бити реализоване кроз усвајање измјена закона о здравственој заштити и новог закона здравственом осигурању, те кроз адекватна упутства и правилнике.

Директор Фонда здравственог осигурања Дејан Кустурић рекао је да је мјера коју је предложила предсједница једина у земљама окружења, гдје ће фонд преузимати финансирање реализацију ове мјере.

(РТРС)

Related posts

Храм у Мишковцима
прославља славу

Derventski List

Божићни базар сутра
у „Хипер Корту“

Derventski List

ЂАЦИМА УКАЗАНО НА ЗНАЧАЈ ЊЕГОВАЊА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još